Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több áradás lehet majd Európa északi részén a klímaváltozás miatt

2019. szeptember 19., csütörtök 09:15

Egy frissen megjelent tanulmány szerint a jövőben jelentősen megnövelheti az áradások mennyiségét a klímaváltozás Nagy-Britannia és Észak-Európa partjainál, a növekvő hőmérséklet miatt ugyanis jóval gyakrabban vághatnak majd egybe az árhullámok a heves esőzésekkel – írja a BBC.

A kutatók a Science Advances című szaklapban publikálták az tanulmányt, melyben számítógépes modellekkel vizsgálták meg, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolja az árhullámokat, az esőzéseket, illetve ezek kölcsönhatását. A két jelenséget jellemzően külön vizsgálják a szakértők, pedig gyakran ugyanaz a ciklon felelős értük, együtt pedig komoly problémákat is tudnak okozni. 

A most megjelent adatok alapján jelenleg hatéves periódusokra bontva a partmenti területek három százalékánál jelentkezik több alkalommal ehhez köthető áradás, ezek nagy része azonban a Földközi-tenger partvidékéhez köthető. Az elemzésekből ugyanakkor kiderült, hogy a hőmérséklet növekedésével a kétezres évek végére háromról tizenegy százalékra kúszhat fel az érintett szakaszok száma aránya.

A tanulmány alapján Európa északi részén növekedhet majd jelentősen az ilyen események száma, az emberek főleg

A kutatás egyébként azért is fontos lehet, mert az ilyen összetett áradásokat elég nehezen lehet elemezni, a most kidolgozott keretrendszer azonban segíthet abban, hogy a jövőben stratégiákat alakítsanak ki ezek megelőzésére.

Rovatok