Index Vakbarát Hírportál

Jeff Bezos hathatós klímavédelmi lépéseket ígér az Amazonnál

2019. szeptember 20., péntek 12:41

Az Amazon alapítója azután kényszerült megszólalni a témában, miután a cég 1500 alkalmazottja csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amely a menedzsment elleni tüntetésről szólt. Az ok (ez alkalommal) nem a rossz munkakörülmények vagy az alacsony fizetés volt (ahogy az megszokott a szakszervezeti megmozdulások hátterében), hanem az online áruház hatalmas ökológiai lábnyoma.

Az Amazon-alkalmazottak az Éghajlati Igazságosságért (AECJ) nevű munkahelyi szervezet az első tiltakozó felvonulást mára tervezi. Ennek próbálja Bezos kihúzni a méregfogát azzal, hogy bejelentette: Az Amazon 2040-re szénsemlegesen fog üzemelni, és ezzel teljesíti a párizsi klímamegállapodás kritériumait. Ezzel - ha beváltják az ígéreteket -

tíz évvel a határidő lejárta előtt elérik ezt a célt.

A Washingtonban tartott sajtótájékoztatón az igazgató azt is elmondta, hogy olyan környezetvédelmi vállalásokat (afféle etikai kódexet) fogalmaznak meg, amelyhez egyéb vállalatok is csatlakozhatnak.

A vállalások teljesítése érdekében az Amazon 100 ezer elektromos furgont rendelt, a jövőben ezekkel fogják a kiszállításokat végezni az Egyesült Államokban. Az első jármű 2021-ben áll szolgálatba.

Ugyanakkor az Amazon környezeti terhelése korántsem csupán a futárok autóinak üzemanyag-égetéséből származik. A cég hatalmas adatközpontokat és felhőalapú számítási szolgáltatásokat kínáló üzemegységeket tart fenn.

Tavaly az adatközpontok a világ energiafelhasználásának 1 százalékáért voltak felelősek,

és a felhőalapú szolgáltatások villámgyors terjedésével ez az arány biztosan nőni fog. Bezos elmondta, hogy az Amazon által használt energia 40 százaléka származik jelenleg megújuló forrásokból. Ezt az arányt 100 százalékra akarják növelni a következő évtized végére. Emellett 100 millió dollárt fektetnek erdőségek és vizes élőhelyek helyreállítására. Emellett folyamatosan mérni fogják az üvegházgáz-kibocsátásukat, és az adatokat nyilvánossá fogják tenni.

Az AECJ persze üdvözli Bezos ígéreteit, de azért nagyon nincsenek meggyőzve arról, hogy mennyire gondolja komolyan ezeket:

Az Amazon klímaügyi vállalása nagy győzelmet jelentenek az @AMZNforClimate számára, és borzongunk a gondolattól, hogy az Amazon-alkalmazottak mi mindent értek el egy év alatt. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez nem elég. A párizsi megállapodás önmagában nem fog élhető világot biztosítani nekünk. Ma (írták tegnap) ünneplünk, holnap pedig utcára vonulunk.

Rovatok