Index Vakbarát Hírportál

Kiválasztották a világ legdélibb postahivatalának postamestereit

2019. szeptember 20., péntek 14:44

Több mint 200-an jelentkeztek az Egyesült Királyság Antarktisziörökség-Alapítványa (UKAHT) által évről-évre kiírt versenyre, amelyen az idénymunkásokat választják ki a legdélebbi brit postahivatal teendőinek ellátásra.

A posta az Antarktiszi-félszigeten épült Port Lockroy-bázison található. A munka négy hónapig tart az öt nyertes számára. Novemberben indulnak, és jövő márciusban térnek haza (vagyis az antarktiszi nyáron fognak ott tartózkodni).

A bázison nincs folyóvíz, és az elektromos áram is igen korlátozottan áll rendelkezésre. Fő feladatuk a múzeumot és ajándékboltot is üzemeltető bázis működtetése, a turisták által feladott levelek bélyegzése, illetve a bázis környezetében élő szamárpingvinek monitorozása lesz.

Ez utóbbi feladat nem olyan felemelő, mint amilyennek hangozhat, mert a pingvinek gyakorlatilag vécének használják a bázis területét. Ezért az éves ellátmány számos söprűt és lapátot is tartalmaz, az alkalmazottak munkaidejének jelentős részét pedig

a pingvinürülék eltávolítása teszi ki.

A bázis helyszínét régóta használják pihenőhelyként a bálnavadászok és a sarkkutatók, és az első állandó épületeket 1944-ben emelték a britek. Ezután 1962-ig kutatóállomásként üzemelt, amikor azonban bezárták.

A kilencvenes években tervek születtek az újraindítására, már az egyre intenzívebbé váló antarktiszi turizmust szem előtt tartva. Ma a bázis inkább turistalátványosság, a brit sarkkutató expedícióknak állít emléket. És lehetőséget biztosít a turistáknak arra, hogy a lehető legdélibb helyszínen adják fel a hazaküldött képeslapjaikat. Az újbóli megnyitásra 2006-ban került sor.

A bázis télen elhagyatott, csak nyár elején nyit ki. Minden nyáron több ezer turista száll itt partra, akik 120 nagy tengerjáró turistahajón érkeznek.

Ők összesen 60 ezer képeslapot adnak föl.

Az öt kiválasztott alkalmazott között csak egy férfi van. Van közöttük tengerbiológus, vadőr, lappföldi túravezető, és olyan is, aki korábban már lehúzott egy idényt a bázison.

(BBC)

(Borítókép:  A Port Lockroy bázis az Antarktiszon - fotó: Shutterstock)

Rovatok