Index Vakbarát Hírportál

Behalással próbálták a döntéshozók figyelmét felhívni a klímaválságra

2019. szeptember 20., péntek 19:18

Néhány tucat résztvevő gyűlt össze péntek délután a Széll Kálmán téren, 3 nappal az ENSZ Klíma-csúcstalálkozója előtt. Az eseményen, amit a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezett, a tüntetők magukat halottnak tettetve próbálták a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét felhívni az éghajlatváltozás következményeire, és az érdemi cselekvés szükségességére.

A kezdetben maréknyinak tűnő csoport egész szépen felduzzadt az esemény kezdetére. Sokan csatlakoztak az arra járók közül, még többen érdeklődtek, hogy mi történik, miről van szó. "Töltsük meg a Széll Kálmán teret a behalásunkkal, hogy mindenki megértse: nem akarunk kihalni! Nem akarjuk, hogy újabb és újabb fajok haljanak ki a felelőtlen emberi tevékenység miatt" – írták a demonstráció Facebook-eseményénél. A tüntetés tetőpontja a behalás volt – ahogy a szervezők nevezték.

A drámai hatás növeléséért még művért is használtak. A szervezők filcekkel és kartonokkal is készültek, hogy kihalással kapcsolatos táblákat és„sírfeliratokat” készítsenek. A feliratok többnyire az emberi felelősségre, és az éghajlatváltozásra utaló jelek tagadásának a veszélyére hívták fel a figyelmet.

Persze nem csak támogatók jelentek meg. Néhányan megpróbáltak belekötni a résztvevőkbe: volt, aki az angol nyelvű feliratokat kifogásolta, más a résztvevők fiatal korán élcelődött – egyébként meglepően vegyes volt a kor szerinti eloszlás – egy úr pedig Gyurcsány kezét sejtette a dolgok mögött. Mindezek ellenére a demonstráció komolyabb inzultus nélkül zajlott le.

Az eseményt a Klímahét Budapest / Climate Week Budapest részeként rendezték meg, amelynek során számos programmal próbálják a klímaváltozás következményeit bemutatni, és cselekvésre kényszeríteni az illetékes döntéshozókat. Nemrég egyébként az ENSZ főtitkára is arra figyelmeztetett, hogy az embereknek nyomást kell gyakorolniuk a kormányokra, hogy a globális, átlagos felmelegedést a kritikus 2 Celsius fok alatt tarthassuk.

Rovatok