Index Vakbarát Hírportál

Nem csitul a halálos amerikai e-cigaretta-járvány

2019. szeptember 20., péntek 11:30 | aznap frissítve

Már a nyolcadik elektromoscigaretta-használó veszítette életét az Egyesült Államokban, vélhetően az eszközbe került szennyező anyagok hatására kialakult súlyos tüdőbetegség következtében.

Tegnap jelentették be a Missouri állambeli egészségügyi hatóságok, hogy az áldozat egy negyvenes éveiben járó férfi. A jelentés szerint a férfi tüdőfunkciója normális volt azt megelőzően, hogy májusban e-cigarettázni kezdett. Először enyhe légúti tünetei támadtak, amelyek később súlyosbodtak, ezért augusztus 22-én kórházba kellett szállítani.

A Saint Louis-i Mercy kórház orvosa elmondta, hogy azért különösen szomorú az eset, mert a férfi, bár tüdőbetegsége nem volt korábban, fájdalomcsökkentő célzattal kezdett elektromos cigarettát szívni. Először csak légszomja volt, de ez gyorsan súlyosbodott, mígnem kialakult nála az úgynevezett akut légúti distressz szindróma (ARDS). Miután a tüdő károsodik az e-cigarettától, az orvosok sem tudják teljes bizonyossággal megmondani, hogy mi lesz a megbetegedés kimenetele, és milyen gyorsan romlik a beteg állapota. Ez számos kockázati tényezőtől függ.

Az e-cigarettával összefüggő haláleseteket eddig hat államban regisztrálták (Kaliforniában kettőt, egyet-egyet Kansasben, Ilinoisban, Indianában, Minnesotában és Oregonban). Az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC csütörtökön arról számolt be, hogy

még több halálesetre számítanak a jövőben.

Eddig 530 megerősített vagy valószínűsített esetben jött létre súlyos tüdőbetegség az elektromos cigaretta következtében. Az elmúlt héten 150 újabb megbetegedést jelentettek a CDC-nek. Ezek a megbetegedések 38 amerikai államban történtek, a betegek 72 százaléka férfi, több mint felük 25 évnél fiatalabb.

Ennek ellenére a szakemberek mindmáig nem találták meg a megbetegedések egyértelmű okát, illetve nem fedtek fel egyértelmű összefüggést az esetek között. Az valószínűnek látszik, hogy a feketepiacon beszerzett illatosított-ízesített olajoknak közük lehet a jelenséghez.

Bárcsak több válaszunk lenne

- ismerte Ane Schuchat, a CDC igazgatóhelyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Számos állam egészségügyi hatóságai jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t (tetrahidrokannabinolt) szívott az e-cigarettából, ami a marihuána pszichoaktív hatóanyaga. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a betegek korántsem mindegyike szívott THC-t.

(CBS News)

Rovatok