Index Vakbarát Hírportál

Hat éve nem öltek meg orrszarvút egy kenyai rezervátumban

2019. szeptember 20., péntek 17:53 | aznap frissítve

Már hat éve nem halt meg egy veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú sem orvvadászat miatt az észak-kenyai Meruban található vadrezervátumban, számolt be róla az MTI. 

A vadrezervátum évek óta szorosan működik együtt a helyiekkel, illetve jól képzett vadőröket alkalmaz, aminek köszönhetően az elmúlt időszakban folyamatosan nő az ottani orrszarvúpopuláció. A rezervátumban idén szeptember elsejéig 26 rinocérosz született, a területen jelenleg 105 keskenyszájú és 99 déli szélesszájú orrszarvú él. 

A keskenyszájú orrszarvú főként az orvvadászat miatt sodródott olyannyira a kihalás szélére, hogy évek óta szerepel súlyosan veszélyeztetett fajként a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Az orrszarvútülkökkel való kereskedelmet 1977-ben tiltották be, a rezervátum pedig 1989 óta foglalkozik a faj rehabilitációjával. Az elmúlt három évben 24%-kal nőtt náluk a déli szélesszájú orrszarvú populációja, ami környezetvédelmi sikertörténetnek számít, mivel az alfaj már a 20. században a kihalás szélén állt.

Rovatok