Index Vakbarát Hírportál

150 millió dollárt kap Gabon, hogy megvédje az esőerdőit

2019. szeptember 23., hétfő 12:01

A Nyugat-Afrikában található Gabon lesz az első afrikai ország, ami külföldi támogatást kap, hogy életben tartsa a biodiverzitás megőrzéséhez elengedhetetlen esőerdőit, miután a Central African Forest Initiative (CAFI) bejelentésének értelmében 10 évre szóló, 150 millió dolláros megállapodást kötöttek Norvégiával – írja az Africa Times.

Meg kell növelnünk a gaboni esőerdő értékét, hogy a megőrzés és a fenntartható kihasználás eszköz lehessen a kezünkben ahhoz, hogy új munkahelyek és lakóhelyek teremtésével javítsunk a gaboni emberek életminőségén

– mondta Lee White brit biológus, az afrikai ország nemrég kinevezett környezetvédelmi minisztere.

A CAFI bejelentésében hangsúlyozta, hogy afrikai ország most először kap külső pénzügyi támogatást az egész bolygóra nézve fontos esőerdők megóvásához. White ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a norvégok vállalása rendkívül fontos, azzal ugyanis, hogy lényegében megduplázták az esőerdő által felvett szén-dioxid árát, közelebb kerültek az esőerdők valós értékéhez, és nincs kizárva, hogy mások is követni fogják a példájukat.

Szeptemberben egyébként Kongó is aláírt egy 65 millió dolláros szándéknyilatkozatot, melynek értelmében több európai partnertől kap majd támogatást az esőerdejének megőrzéséhez.

Rovatok