Index Vakbarát Hírportál

A fagyott ürülékből készített kés pont olyan, mint gondolná

2019. szeptember 24., kedd 15:54

Wade Davis antropológus 1998-as könyvében felidézett egy ötvenes évekből származó történetet, miszerint egy idős eszkimó a saját kőkeményre fagyott székletéből faragott magának kést. A Kenti Egyetem kísérleti antropológusai e legendának jártak utána - lehangoló eredménnyel.

Az idős eszkimóról szóló történet még ennél is meredekebb - már ha lehet ezt fokozni. Azt beszélik, hogy az öregember családja mindent megtett, hogy a nagypapát rávegyék, hogy hagyja ott a jégmezőket, és költözzön be a faluba. Ennek érdekében elvették minden eszközét. Erre ő kiment az igluból, ürített, majd a saját székletéből készített pengével megölt egy kutyát, és eltűnt az éjszakába.

A történet - legalábbis bizonyos részleteiben - szinte biztosan legenda, bár Davisnek a férfi unokája mesélte el. Ugyanakkor Peter Freuchen dán sarkkutatóról is beszélik, hogy vésőt készített a székletéből, és azzal ásta ki magát a jéggé tömörödött hó alól.

Az efféle történetek természetesen nagyon népszerűek, nemcsak a laikusok körében, de a szakirodalomban is. Metin Eren, a Kenti Egyetem kísérleti antropológusa már tizenéves korában hallotta őket, és részben ezért választotta ezt a területet. Laborjában mindenféle történelmi eszköz replikáját tesztelik, hogy azok hogyan működhettek a valóságban.

Nos, a fagyott székletből készített kés nem volt annyira penge.

Eren most látta elérkezettnek az időt arra, hogy a fagyott ürülékből készült kést is tesztelje. A kísérlethez saját maga állította elő az alapanyagot, miután több mint egy hétig az eszkimókra jellemző, húsban és zsírban gazdag étrenden élt. Eközben az egyik munkatársa, kontrollcsoportként a szokásos nyugati, sok szénhidrátot tartalmazó étrendet követte. Egy héten keresztül gyűjtötték az ürüléküket, amelyet vagy kézzel formáltak penge alakúra, vagy öntőformába nyomkodták, és mínusz 50 fokos szárazjéggel lefagyasztották. A fagyasztás után élesre reszelték az elkészült pengéket, és elérkezett a teszt ideje.

A próbához fagyasztott disznóbőrt használtak. Bár a friss zsákmány feldarabolását a friss, meleg disznó szimulálta volna jobban, a kutató elmondta az Ars Technicának, hogy igyekeztek a késnek megadni a lehető legjobb esélyt a működésre (márpedig a 37 fokos állat azonnal felolvasztotta volna).

Sajnos az eredmények azonban még ilyen ideális körülmények között is elszomorítók voltak. Egyik ürülékből készített kés sem tudta átvágni a disznóbőrt és az inakat. Amint megfogták a kést, az gyorsan olvadni kezdett, és minden felolvadt ürülékdarabok szennyeztek be. Bár a penge valamelyest bele tudott metszeni a bőr alatti zsírrétegbe, az éle azonban pillanatok alatt eltompult, és az eszköz használhatatlanná vált.

Rovatok