Index Vakbarát Hírportál

Időutazó Terminátorok, konspiráló Alexa az ENSZ-közgyűlésen

2019. szeptember 25., szerda 16:10

Bizarr beszéddel robbant be kedd este Boris Johnson brit miniszterelnök az ENSZ éves közgyűlés 74. ülésszakának általános vitáján, ahol egyebek mellett rémálmokat figyelő matracokat, végtag nélküli csirkéket, az orvosi ellátást visszatartó algoritmusokat, és a jövőből érkező rózsaszín szemű Terminátorokat vizionált – írja a Gizmodo.

Amikor a történelem nagy tudományos forradalmaira gondolok – mint a nyomtatás, a gőzgép, a repülés, az atomkorszak –, azokra az eszközökre gondolok, amiket megszereztünk, és amiket irányítani is tudtunk. A digitális korszakban már nem feltétlenül ez a helyzet.

– kezdett bele a beszédébe Johnson, és már ekkor sejteni lehetett, hogy ez nem egy hétköznapi beszéd lesz, de később sikerült tovább fokoznia a dolgot.

A brit miniszterelnök ezt követően arról kezdett el beszélni, hogy mostanra nagy erőfeszítést igényel az, hogy elrejtsük a gondolatainkat a Google elől, a jövőben pedig végképp nem lesz esélyünk elbújni. Szerinte az okosvárosok mindent tudni fognak, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, de ezt egyben az emberek teljes körű megfigyelésére is ki lehet majd használni.

Johnson szerint a jövő Alexája úgy fog tenni, mintha fogadná a parancsokat, de közben folyamatosan figyelni fog, miközben csettintget a nyelvével, és dobol a lábával. Mint mondta, a matracaink a rémálmainkat fogják figyelni, a hűtőnk több sajtért fog pittyegni, az ajtónk pedig csendes komornyikként fog majd kitárulni mikor megközelítjük.

Mesterséges intelligencia - mi lesz belőle? Segítőkész robotok, amik gondoskodnak az elöregedő populációról, vagy a jövőből visszaküldött rózsaszín szemű Terminátorok, amik kiirtják az emberiséget? A szintetikus biológia májakat és szemeket fog visszanöveszteni, vagy rémisztő, végtag nélküli csirkéket tesz majd az asztalra?

– tette fel a kérdést a kormányfő, aki kicsivel később a görög mitológiához, azon belül is a tüzet az emberek számára ellopó Prométeusz történetéhez hasonlította a brexitet, szerinte ugyanis ha a brit parlament egyes tagjain múlna, az ő szenvedéseik is pont olyan végtelenek lennének.

A miniszterelnök végül meghívta a delegáltakat egy 2020-as londoni csúcsra, ahol a technológia etikus és felelősségteljes használatát vitatnák meg. Annak ellenére egyébként, hogy Johnson beszéde tényleg egy rajzfilm szupergonoszának nagymonológjához hasonlított, abban igaza van, hogy ezek a technológiák igénylik az odafigyelést, és edukálni kell az embereket ahhoz, hogy rendesen ki lehessen aknázni őket. Johnson beszédét itt lehet visszanézni:

Rovatok