Index Vakbarát Hírportál

Nem kell globálisan kiterjesztenie a Google-nek a felejtés jogát

2019. szeptember 25., szerda 12:33

2015 óta húzódó ügy végére tett pontot kedden az Európai Bíróság (EUB), ami a Google-nek adott igazat a francia adatvédelmi hatósággal (CNIL) szemben, és kimondta, hogy a felejtéshez való jog érvényesítéséről szóló jogszabály hatálya csak az Európai Unióra vonatkozik, nem a világ összes országára – írja az MTI.

A Google és a CNIL jogvitája pont az EUB 2014-es döntéséből fakadt, ami kimondta, hogy minden felhasználónak joga van az online felejtéshez, vagyis ahhoz, hogy kérelmezze a róla szóló találatok eltávolítását a keresési találatok közül, ha azokat inadekvátnak vagy irrelevánsnak tartja. A francia hatóság egy évvel később ment neki a cégnek, mert úgy vélték, hogy a felejtésre ítélt keresési találatokat nemcsak a kereső helyi verziójában, hanem globálisan, minden nyelvű kiadás találatai közül el kellene távolítania.

A Google nem hagyta annyiban a dolgot, fellebbezett a francia legfelsőbb bíróságnál, az ügy pedig 2016-ban végül Luxemburgban kötött ki, ahol egészen mostanáig gondolkodtak a megoldáson, de végül az amerikai cégnek adtak igazat.

A jelenleg hatályos uniós jog nem ír elő olyan kötelezettséget, amelynek alapján a vállalatnak a keresőmotor valamennyi változatán el kell végeznie a törlést.

– állapította meg a bírói testület, de azt hozzátették, hogy ezt nem is tiltja meg semmi, és kiemelték, hogy garantálni kell, hogy a tagországok felhasználói ne tudják megkerülni az eltávolítást a keresőmotor EU-n kívüli változataival.

A Google üdvözölte a döntést, és azt írták, hogy dolgoznak azon, hogy megtalálják a kényes egyensúlyt a nyilvánosság információhoz való legitim joga, az adatvédelem, valamint a magánélet védelmének joga között. A cég korábban egyébként azzal érvelt, hogy a francia ügy precedenst teremtene, és később esetleg "kevésbé nyitott és demokratikus" országok – mondjuk Kína – is elvárnák, hogy a ő saját, problémásabb információs törvényeiket is globálisan kelljen betartani.

Rovatok