Index Vakbarát Hírportál

Összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere

2019. szeptember 25., szerda 10:16

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc hegyen található Grandes Jorasses-csúcs egyik hatalmas gleccserét a hegy olasz oldalán, amiről összesen 250 ezer köbméter jég szakadhat le – írja az MTI.

A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány, a Fondazione Montagna Sicura lavinaveszélyre figyelmeztetett a Planpincieux gleccseren, a helyi hatóságok pedig emiatt kiürítették a hegyi kunyhókat, az oda vezető két utat pedig lezárták. A közeli Courmayeur polgármestere, Stefano Miserocchi ugyanakkor elmondta, az esetleges lavina a települést és a turistahelyszíneket nem veszélyezteti.

Ez a jelenség megint azt mutatja, hogy a hegy komoly változásokon megy keresztül a klímaváltozás miatt, és emiatt jelenleg különösen sérülékeny.

– mondta Miserocchi, a szakértők pedig azt emelték ki, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan mikor szakadhat le az óriási mennyiségű jég a hegyről.

Szeptemberben egyébként a svájci Alpokban eltűnt már egy gleccser: a Pizol-gleccser 2006 óta térfogatának legalább nyolcvan százalékát vesztette el, a kutatók szerint pedig ezen a ponton már nem is tekinthető gleccsernek.

Rovatok