Index Vakbarát Hírportál

Egy exeteri buszpályaudvar alatt találtak egy ókori erődöt

2019. szeptember 26., csütörtök 16:37

Exeterben egy buszpályaudvar felújítása közben római kori maradványokat találtak, ami nagyon meglepte a kutatókat - írja a Guardian.

Először egy árkot találtak, majd egy másikat, ekkor kezdték el tüzetesebben megvizsgálni a területet. Rövid időn belül kiderült, hogy a buszpályaudvart egy egykori erődre építették.

Pénzérméket és a katonák mindennapjaihoz szükséges hétköznapi tárgyakat is találtak, de néhány, a mai Franciaország területéről származó agyagedény maradványai is előkerültek a buszpályaudvar alól.

„Nagyon fontos, ugyanakkor teljesen váratlan ez a felfedezés egy olyan területen, amit komolyan érintett a háború utáni újjáépítés. Más, a közelmúltban tett exeteri felfedezésekkel együtt jól bizonyítja, hogy egy város történelme mennyire váratlan helyeken képes fennmaradni a bombázások és a modern betonalapozások ellenére is" - mondta Andrew Pye, az exeteri városi tanács archeológiai szakértője.

A kutatók azt mondják, a mostani felfedezés azért is fontos, mert így még tisztább képet kaphatnak arról, hogy a korai római hódítások idején Exeter mennyire fontos volt. Az 1970-es években már megtalálták annak nyomait, hogy itt egykoron igenis élénk városi élet volt, találtak például római kori fürdőt és egyéb katonai létesítményeket is, de a mostani felfedezés még inkább arról árulkodik, hogy fontos település volt ezen a területen.

Rovatok