Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen növelheti a meddőségi kezelés a prosztatarák kockázatát

2019. szeptember 26., csütörtök 14:23

Egy friss kutatás szerint akár 60 százalékkal is magasabb lehet a prosztatarák kockázata azoknál a férfiaknál, akik termékenységi problémájuk miatt mesterséges megtermékenyítéssel nemzettek gyereket – írja az MTI.

A British Medical Journalban megjelent eredményekhez a svéd Lundi Egyetem tudósai a országos születési nyilvántartást és egy daganatos betegségekkel foglalkozó adatbázis adatait felhasznűlva összesen 1,2 millió terhességet vizsgáltak meg 1994 és 2014 között. A gyerekek túlnyomó része természetes úton fogant, 1,7 százalékuk viszont mesterséges megtermékenyítéssel. Csaknem 15 ezer gyerek született ICSI, vagyis intracitoplazmatikus spermiuminjektálás segítségével, ahol az apa spermájából egy jó minőségűt választanak ki és ezt juttatják be az anya petesejtjébe.

A tanulmány alapján az ICSI-csoportba tartozó férfiaknál közel kétszer magasabb lehet a prosztatarák kialakulásának kockázata 55 éves kor előtt. A kutatást vezető Yvonne Lundberg Giwercman professzor elmondta, a prosztatarákos esetek száma alacsony volt, a megbetegedett férfiak azonban túl fiatalok voltak. Szerinte egy kis, magas kockázatú csoportról van szó, akikre jobban oda kell figyelni, és azt is elmondta, reméli, egy újabb kutatás majd az általuk megtalált kapcsolatot is megmagyarázza.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem a termékenységi kezelés okozza a prosztatarákot, hanem a kettőnek valószínűleg valamilyen közös oka van.

– mondta Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy a férfiak egészségi állapotában a terméketlenség korán előre jelezheti a bajt.

Rovatok