Index Vakbarát Hírportál

Fajkihalás lehet a vége a klímaváltozás elleni faültetésnek Skóciában

2019. szeptember 27., péntek 12:07

Az erdők telepítése és megőrzése jelenleg az egyik legfontosabb eszköznek tűnik a klímaváltozás elleni harcban, de egy skót természetvédelmi szakértő szerint fajok kihalásához, és élőhelyek megszűnéséhez vezethet, ha sokkal több fát ültetünk az ezen a téren lemaradt területekre – írja a BBC.

Victor Partridge a skóciai Edinburgh közelében található terület, a Pentland Hills épségéért felel, véleménye szerint pedig különösen körültekintőnek kell lenni az ország erdősítésénél. Skóciában évezredekkel korábban lezajlott az erdőtlenítés, a helyi flóra és fauna pedig alkalmazkodott is ehhez, és sok faj mára a nyílt lápokon és a termőföldeken érzi jól magát.

A Pentland Hills pont jó példa is erre: az elsősorban juhok tenyésztésére használt területen csak rovarból 97 fajta él, összesen pedig több mint 900 különböző állatnak és növénynek ad otthont. Ezek között sok az olyan talajon fészkelő madár, mint a réti fülesbagoly, ezeknek az állatoknak pedig tágas, nyílt térre van szüksége a fészekrakáshoz és a vadászáshoz egyaránt.

Az emberek az erdők kipusztításával és a mezőgazdaság behozatalával új élőhelyeket teremtettek, ez pedig több faj esetében nagyobb változatosságot hozott. A bolygónak lehet, hogy jót tenne, ha több fát ültetnénk, de fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy ne semmisítsük meg ezeket az új élőhelyeket.

– mondta Partridge, hozzátéve, hogy jobb lenne, ha faültetés helyett inkább a viselkedésünket változtatnánk meg, és felhagynánk a fosszilis energiahordozók használatával.

Ezzel egyébként a Föld Barátai nevű, környezetvédelmi vállalatokat tömörítő egyesülés skóciai kampányfőnöke, Mary Church is egyetért, de elmondta, hogy Skóciának mindenképpen szüksége van egy olyan programra, aminek kereteiben fákat ültetnek. A skóciai Zöldek egy tagja, Andy Wightman elsősorban a fák újratelepítésére koncentrált: szerinte sürgősen lépnie kell a kérdésben, mert jelentősen le vannak maradva az európai átlagtól, Skóciának pedig 155 évébe is telhet, míg sikerül felzárkóznia.

Rovatok