Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve meghaltak volna, ma a betegek fele túléli az előrehaladott bőrrákot

2019. szeptember 28., szombat 12:41

A betegek több mint felének már nagyon jó túlélési mutatói vannak annál az előrehaladott stádiumú bőrráknál, amiben a többségnek még tíz éve is csak hónapjai lettek volna hátra. A melanoma adott fajtája a daganatos betegségek kezelésének látványos sikertörténete.

A brit orvosok beszámolója szerint az előrehaladott bőrrák kezelésénél mára olyan eredményeket értek el, amikről tíz éve még csak álmodhattak. Akkor húsz, előrehaladott stádiumban lévő páciensből mindössze egy élt öt év múlva is, a legtöbben néhány hónapon belül meghaltak. Az azóta elterjedt immunerősítő gyógyszerek hatására ma már 52 százalékos az ötéves túlélési mutató, ami a daganatos betegségek kezelésében igen komoly sikertörténetet jelent.

A bőrrák Nagy-Britanniában az ötödik leggyakoribb daganatos betegség, és Magyarországon is veszélyes sebességgel terjed: nálunk évente 2300 új eset van, másfélszer annyi, mint egy évtizeddel korábban. Különösen a veszélyesebb típusa, a melanoma, aminél különösen fontos, hogy idejében diagnosztizálják. A melanoma könnyen hajlamos áttétképzésre, és korábban úgy tartották, hogy miután metasztázis keletkezett, a betegség lényegében már kezelhetetlen, a páciensek többségének csak 6-9 hónapja van hátra.

A most a BBC-n ismertetett brit kutatásban két immunterápiás gyógyszert teszteltek közel ezer betegen, a szer az immunrendszert erősítve készíti fel a szervezetet, hogy szembeszálljon a rákos burjánzással. A két szernél (ipilimumab és nivolumab) azt találták, hogy mindkét gyógyszer szignifikánsan javítja a túlélési esélyeket, leghatékonyabbnak pedig a kettő együttes alkalmazása bizonyult, ebben az esetben emelkedett 52 százalékra az ötéves túlélési mutató.

Fantasztikus meglepetés volt ekkore előrelépést látni ilyen rövid idő alatt

– nyilatkozta a BBC-nek James Larkin a Royal Marsden NHS Foundation Trusttól. „Ez a legrendkívülibb változás: abból a betegségből, amit az összes daganattípus közül a legnehezebben gyógyíthatónak gondoltak, a legkomolyabb fejlődést értük el.”

Az európai rákkutatók társasága előtt bemutatott eredmény szerint az immunterápiával kezelt negyedik stádiumú melanomás betegeknél 50 százalék feletti ötéves túlélési mutatót értek el. Ez nem jelent teljes gyógyulást, de az onkológiában az ötéves túlélést az egyik legfontosabb mérföldkőnek szokás tekinteni. Az immunterápia után a túlélő melanomás betegek háromnegyede nem szorult semmilyen további kezelésre. Az új típusú immunterápiák a rákkutatás egyik legfontosabb és legígéretesebb területét jelentik, egy évvel ezelőtt az orvosi Nobel-díjat is az ezt megalapozó kutatásokért adták.

 

Rovatok