Index Vakbarát Hírportál

Hatmillió dollárt toltak a magyar Shapr3D-be

2019. szeptember 30., hétfő 13:06

Beszálltak a Spotify, a Revolut és a Zendesk befektetői a budapesti székhelyű Shapr3D működésébe – derül ki a cég hétfői közleményéből. A magyar startup olyan applikációt fejleszt, aminek segítségével internet nélkül (például utazás közben), gyorsan és egyszerűen lehet térbeli modelleket készíteni.

Két neves intézményi befektető, a Point Nine Capital, valamint a Creandum összesen 6 millió dollárt fektetett be a magyar cégbe. A Point Nine Capital vezető befektetője az a Christoph Janz, aki olyan nemzetközi hírnevet szerzett startupok indulásánál bábáskodott, mint a Revolut, Typeform és a Zendesk. A Creandum részéről pedig a Spotify első befektetője és útnak indítója, Fredrik Cassel fog együtt dolgozni a céggel.

A Shapr3D már korábban is felkeltette a neves befektetők figyelmét. Korábban kaptak tőkét például a játékfejlesztő Supercell felkarolásáról ismert, helsinki központú Lifeline Venturestől, vagy éppen a Londonban található InReach Venturestől is. A mostani befektetéssel együtt már összesen 7,5 millió dollár külföldi befektetést kapott a Shapr3D, és a társaság egy év alatt megötszörözte piaci értékét.

A Shapr3D fejlesztette a világ első iPad Próra készült 3D modellező szoftverét. Segítségével internetkapcsolat nélkül, könnyen és gyorsan lehet térbeli modelleket készíteni. A Shapr3D applikáció minden nagyobb CAD programmal kompatibilis, és már a világ 150 országában használják. Az amerikai piac mellett egyre jelentősebb a kínai is, ahol eladásaik havonta 50 százalékkal nőnek. Mivel a Surface megjelenésével a Microsoft is jelen van a prémium kategóriás tabletek piacán, a magyar startup gőzerővel dolgozik a windowsos változat fejlesztésén is.

A következő másfél évben a társaság a terméktámogatást nyújtó és az eladásokat támogató külföldi irodát szeretne nyitni Berlinben, Londonban és esetleg Kínában is. Ezen felül szeretné jelentősen bővíteni, azaz 25 főről száz főre növelni alkalmazottai létszámát is.

Rovatok