Index Vakbarát Hírportál

A vártnál jobban teljesít a TikTok kínai tulaja

2019. szeptember 30., hétfő 14:43

Iparági források szerint a pénzügyi év első felében a várakozásokat meghaladó 50-60 milliárd jüant (7-8,4 milliárd dollárt, 2,1-2,5 billió forintot) keresett a kínai ByteDance, a fiatalok körében őrületesen népszerű videómegosztó TikTok tulajdonosa. Csak az arányok szemléltetése végett: a Snapchat mögött álló Snap ugyanebben a pénzügyi félévben 708 millió dollár bevételt könyvelt el, azaz mindössze a kínai cég bevételének nagyjából tizedét.

A gyors növekedési ütem miatt a pekingi cégnek módosítania kellett a 2019-es bevételi tervét 100-ról 120 milliárd jüanra. Meg nem erősített hírek szerint tavaly még feleekkora (nagyjából 50 milliárd jüan) bevétele volt a cégnek. A Reuters értesülései arról is szólnak, hogy miközben az év első felében még veszteséges volt a cég, a ByteDance vezetői júniusban már profitról adtak jelentést, és biztosak voltak abban, hogy a második félévre nyereségessé válik a cég.

A hét évvel ezelőtt indult ByteDance hivatalosan nem erősítette meg a Reuters értesüléseit. A cég a TikTok mellett egy kínai hírgyűjtőnek és egy szintén belpiacos videómegosztónak is tulajdonosa, értékét 78 milliárd dollárra becsülik a szakértők. Bevételei java részét Kínában szerzi, főképp a TikTok-hoz hasonlító Douyin jóvoltából. A TikTok maga egyelőre még nem sok bevételt termel a cégnek.

A kínai piacot ismerő elemzők szerint a havonta 1,5 milliárdos felhasználóval rendelkező ByteDance hamarosan komoly vetélytársa lehet az olyan kínai techóriásoknak, mint a Tencent vagy a Baidu. Augusztusban például elindították saját keresőjüket, a Baidu riválisát, illetve megvették a baike.com-ot, ami egy Wikipédia-szerű kínai tudástár. A cég Kínán kívül is szeretne tovább terjeszkedni, és a TikTok mellett fizetős zenestreamelő oldalt indítani. Az új piacok keresése közben a cég folyamatosan növeli dolgozói számát, jelenleg közel 50 ezren dolgoznak a ByteDance-nél, tízezerrel többen, mint tavaly.

Rovatok