Index Vakbarát Hírportál

Balesetdetektoron dolgozik a Google

2019. október 1., kedd 13:26

Úgy tűnik, hogy nagyjából az Apple Watch esésdetektora mintájára karambolérzékelő appot fejleszt a Google. A Personal Safety app "autóbaleset érzékelés" funkciója észlelni fogja, ha a telefon tulajdonosa karambolozik, hangos riasztást ad, és ha nem reagál az autóban ülő ember, automatikusan értesíti a mentőszolgálatokat (azaz hívja a 911-et az USA esetében), megadva a szerencsétlenül járt jármű lokációját.

Mindez abból derült, ki, hogy a Google idő előtt felvette a fejlesztés alatt álló appot – ami tulajdonképp a már meglévő Emergency Information app továbbfejlesztése – a Google Play alkalmazásbolt listájára. Az appot bemutató oldalon több screenshotot és egy demót is közzétettek, ezekből az derült ki, hogy a Personal Safety appban lesz lehetőség jelezni, hogy jól van-e a felhasználó, az app ugyanis kétszer is rákérdez erre, mielőtt a 911-et tárcsázná.

Az alkalmazás (egyelőre) Pixel telefonokra készül, és a készülék gyorsulásmérő szenzorát, a GPS-t és a mikrofont használja. Ezekkel képes lehet jó eséllyel érzékelni, ha a jármű, amiben a telefon utazik, balesetet szenved (feltehetően érzékeli a hirtelen sebességcsökkenést, azonosítja az erős zörejeket, amikből arra következtethet az algoritmus, hogy az autó karambolozott).

A feltételezett incidens érzékelése után a felhasználó – amennyiben életben van és képes rá – jelezheti az appban, hogy valóban történt-e baleset, kisebb vagy nagyobb ütközés, és hogy jól van-e (ez utóbbi esetben törli a 911 tervezett hívását az app). Ezzel az app öntanuló képessége is fejlődik, képes lesz a jövőben egyre pontosabban érzékelni a rendkívüli eseményeket.

A hírek szerint az app csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, és valószínűleg a Google Pixel 4 okostelefon október 15-én esedékes bemutatóján debütál. (The Verge / XDA)

Rovatok