Index Vakbarát Hírportál

Egymás után nyílnak az egyetemi esport-szakok

2019. október 1., kedd 18:26

Legutóbb a brit Staffordshire-i Egyetem indította el e-sport-szakját. Az AP riportja szerint az elsőéves hallgatók (akik természetesen maguk is e-sportolók) szülei kezdetben szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy ebből majd meg is lehet élni, az egyetem szakfelelősei igyekeznek megnyugtatni őket.

Az első félreértés az, hogy a képzés során (kizárólag) számítógépek előtt ülve videójátékoznak a hallgatók. Bár kétségtelenül előfordulhatnak olyan tantárgyak is, ahol ténylegesen játszanak a diákok, az oktatás nagy része az esport-ipar marketing és üzleti vonatkozásaival foglalkozik. Vagyis e szakok nem sokban különböznek például a (hagyományos) sportmenedzseri képzésektől.

A hallgatók megtanulják, hogy hogyan kell esporttornákat szervezni, és általában hogyan kell minél profitábilisabban üzemeltetni az esport területén működő vállalkozásokat. Ennek tudatában is vannak sokan, akik kételkednek abban, hogy ilyen szélsőségesen specializált üzleti képzéseknek van létjogosultsága.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy az általános üzleti szakokon a hallgatók minden készséget elsajátíthatnak, amely akár az esport, akár bármilyen más terület menedzsmentjéhez szükséges. Az esport fókuszba állítása nem több az egyetemek részéről, mint marketingfogás. Így próbálják bevonzani az általában önköltséges hallgatókat, akik számára az esport csábító hívószóként hathat.

Ettől függetlenül az esport egyre kevésbé tűnik üzleti buboréknak, Délkelet-Ázsiában az esport üzleti értéke már helyenként lehagyta a hagyományos sportok jövedelmezőségét.

Rovatok