Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg szerint nagy “szívás” lenne, ha Elizabeth Warren lenne az elnök

2019. október 1., kedd 18:54

Mark Zuckerberg egy nem sajtónyilvános júliusi eseményen válaszolt két órán át a Facebook-alkalmazottak kérdéseire, amelyek a legkülönfélébb témákat érintették. Voltak IT-iparági felvetések, de persze a közvélemény számára a politikát, személyiségi jogokat, adatvédelmet érintő kérdések és válaszok az igazán érdekesek.

Vélhetően Zuckerberget sem lepte meg, hogy valaki rögzítette az eseményt, és azt ki is szivárogtatta a sajtónak (először a Verge publikálta a felvételt).

Ha meglepte a kiszivárgás, akkor hivatalosan is ő a legnaivabb ember a világon.

Az amerikai sajtó figyelmét különösen Zuckerberg Elizabeth Warrent érintő megjegyzései ragadták meg. Warren demokrata szenátor, a párt baloldalához tartozik (a szociális háló, a fogyasztóvédelem és a gazdasági esélyteremtés fontosságát hangsúlyozza megnyilvánulásaiban), és bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztás demokrata jelöltségéért. Lehet sejteni, hogy Warren nem nagy barátja az elhatalmasodó monopóliumoknak.

Egy időben Zuckerberg is tett utalásokat arra, hogy esetleg elgondolkodna az elnökjelöltségen (vélhetően a Demokrata Párt színeiben), bár erről már jó ideje nem hallani. Mindenesetre, amikor egy riválisnak tekinthető demokratáról beszél, ezt érdemes szem előtt tartani.

A kiszivárgott felvételen ezt mondja Zuckerberg Warrenről:

Az Elizabeth Warrenhez hasonlók úgy gondolják, hogy a helyes válasz a vállalatok feldarabolása. Ha elnökké választanák, akkor lefogadom, hogy jogi kihívással néznénk szembe. De arra is fogadni mernék, hogy megnyernénk ezt a jogi küzdelmet. De ettől még szívás lenne? Naná.

A felvétel júliusban készült, alig néhány nap választotta el attól, hogy a Facebook beleegyezett, hogy példátlanul magas, 5 milliárd dolláros büntetést fizet a felhasználók személyes adatainak kiárusításáért. A Facebook szinte azonnal elismerte a felvétel hitelességét, ami megint csak arra utal, hogy számítottak a kiszivárgásra. Zuckerberg ezt írta a Facebookon az ügyről:

Egy általam tartott, néhány hónappal ezelőtti kérdezz-felelek esemény hangfelvételének leirata az imént jelent meg online. Noha az elmondottakat belső használatra szántam, semmint a nyilvánosságnak, most már kikerült, és ti is megnézhetitek, hogy mit gondolok valójában, a sajtó szűrője nélkül.

Warren is reagált Zuckerberg szavaira:

Az lenne igazán nagy szívás, ha nem hoznánk helyre azt a korrupt rendszert, ami lehetővé teszi a Facebookhoz hasonló óriásvállalatok számára, hogy illegális, versenyelleneses lépéseket tegyenek, lábbal tiporják a felhasználók személyiségi jogait, és sorozatosan semmibe vegyék a demokráciánk védelme terén viselt felelősségüket.

(CNN)

Rovatok