Index Vakbarát Hírportál

Csontsovány medvecsalád a klímakatasztrófa újabb szimbóluma

2019. október 3., csütörtök 10:53

Rolf Hicker kanadai fotós szeptember 23-án szívszorító fotókat osztott meg Facebook-oldalán egy nőstény grizzly medvéről és két bocsáról. A Brit-Kolumbia partvidékén, a Knight-tengeröböl területén élő medvék a fotók tanúsága szerint nagyon rossz bőrben vannak, teljesen le vannak soványodva, ami arról árulkodik, hogy valami okból nem jutottak a nyáron megfelelő mennyiségű táplálékhoz. A lefotózott észak-amerikai medvék valószínűleg elég rossz esélyekkel tekintenek a közelgő tél elé, mivel szervezetük nem halmozott föl elegendő zsírtartalékot, könnyen lehet, hogy nem élik túl az előttük álló hosszú, téli álomban töltendő hideg hónapokat.

A Knight-tengeröböl környéke kedvelt turistacélpont Kanadában, minden évben sokan keresik fel, hogy közelebbről figyelhessék meg az itt élő grizzlyk életét, Rolf Hicker fotói így pár nap alatt több ezer megosztást értek el Facebookon. A medvék megmentése érdekében időközben gyűjtést is indítottak, környezetvédők ötszáz lazacot vittek az éhező medvéknek, hogy legyen ennivalójuk.

Pontosan nem lehet tudni, hogy miért fogyott csontsoványra a konkrét medvecsalád, az is elképzelhető, hogy beteg az anyamedve, így nem tud gondoskodni sem magáról, sem a két medvebocsról. Jóval valószínűbb azonban, hogy a medvék egyszerűen nem találtak maguknak kellő mennyiségű, tápanyagokban gazdag ennivalót megszokott vadászterületükön. Ennek oka pedig az, hogy idén nagyon kevés a lazac a terület folyóiban, a vonuló lazacok pedig a medvék fő táplálékai a téli álom előtti időszakban. Rolf Hicker más medvéket is megfigyelt, nem mindegyik volt annyira lesoványodva mint a lefotózott három egyed, de szerinte azok sem voltak tökéletesen egészségesek.

A Mamalilikulla First Nation medvefigyelő szervezet évek óta figyeli a környék medvéit. "Bajban vannak a medvék" – mondta Jake Smith, a szervezet egyik vezető természetőre a CNN-nek. Smith szerint soha nem volt ennyire kevés lazac a folyókban. Ezt megerősítették a parti térség halászai is, akik szerint ötven éve nem volt ilyen rossz fogásuk.

Egy augusztusi kanadai halászati jelentés szerint a kanadai klíma kétszer gyorsabban melegedik mint a globális átlag, és ez drasztikus hatással van a lazacpopulációk életterére: a tenger melegedése, az egyre szélsőségesebb időjárás, mind gyakoribbá váló villámárvizek és aszályok hatalmas stresszt jelentenek a halakra, jelentősen visszavetve számukat.

A Knight-tengeröböltől nem messze, a Swanson-szigeten szintén jelentősebb grizzly-populáció él, túraszervezők szerint az ottani medvék is éheznek, gyakran keresnek élelmet a kirándulók táborai közelében, ami az eddigieknél veszélyesebbé teszi a megfigyelésüket. A CNN értesülései szerint a kanadai természetvédelmi minisztérium csütörtökön napirendre veszi az éhező medvék ügyét.

Nem ez az első eset, hogy éhező kanadai medve hívja fel a figyelmet a klímaváltozás közvetlen és közvetett hatásaira: 2017 végén egy éhenhaló jegesmedve szenvedése járta be a világsajtót. Arról a példányról végül úgy nyilatkoztak egyes kutatók, hogy nem feltétlenül a klímaváltozás miatt halt éhen. A mostani helyzet azonban egyértelműbbnek tűnik a több helyről és több szervezettől is befutó negatív jelentések alapján.

Rovatok