Index Vakbarát Hírportál

Az Apple Arcade megmenti a mobiljátékokat

2019. október 4., péntek 13:17

Mostantól a mobilokat is videojátékos platformnak tekinthetjük, és ebben meghatározó szerepe van az Apple Arcade szolgáltatásnak. A nyár elején bejelentett előfizetés az iOS 13-mal együtt debütált, havonta ezerötszáz forintért körülbelül 70 játékhoz kínál hozzáférést.

Bődületesen jó játékokat válogattak össze, változatos stílusban. Azonnali kedvenc lett az abszurd What The Golf, amelyben a minigolfot a Goat simulator idiotizmusával ötvözték, valamint az Overland posztapokaliptikus Mad Max-világa, ahol körökre osztott lépésekben kell megmenekülni a föld alól előbújó szörnyektől. De ott van még néhány klasszikus is, mint a Rayman és a Sonic, vagy az Enchanted World gyönyörű kirakósai, ha nyugodtabb játéktempóra vágyunk.

Az sem baj, ha néhány játék nem jön be nekünk, az előfizetéshez ugyanis a teljes család hozzáfér, ami az Apple esetében legfeljebb hat embert jelenthet. A szolgáltatásnak pedig éppen az a lényege, hogy a kiválasztott játékokat nyugodtan a gyerek kezébe adhatjuk. Az Apple garantálja, hogy egyikben sincs átverés vagy más meglepetés.

NEM GYŰJTENEK RÓLUNK ADATOKAT, ÉS NEM LEHET PÉNZT KÖLTENI BENNÜK SEMMIRE, NINCSENEK REKLÁMOK SE.

Ezzel az Apple megszüntette mindazt, amitől teljesen eltorzult a mobilos videojátékok világa. Az elmúlt években azt lehetett megfigyelni, hogy sokszor direkt úgy állították be a játékmentet, hogy csak azok a játékosok legyenek kiemelkedően jók, akik valódi pénzért vesznek virtuális gyémántokat vagy más mütyüröket. Mások a reklámokkal ölték meg az élményt. Most itt az új üzleti modell, az iPhone, iPad és Mac gépek összesen egymilliárd fős aktív felhasználói bázisára építve, hogy a kimagasló minőségű játékok is felhasználókra találjanak. Ha csak pár százalékuk kezd el havidíjat fizetni, a játékfejlesztők abból már szépen profitálhatnak.

Az Arcade szerencsére nemcsak a múlt hibáitól szabadít meg minket, hanem ezen is túlmegy. A kínálatában lévő játékokhoz netkapcsolat sem kell, szóval bármilyen repülőúton folytatni tudjuk a küldetéseinket. A méretes belső tárhely viszont alapkövetelmény, mert sok esetben kell több mint egy gigabájtot letölteni. Az Arcade szinkronban tartja az eszközeinken a haladásunkat, tehát a Macen azon a pályán folytathatjuk, ahol az iPaden vagy az iPhone-on letettük a játékot.

Konzolról jöttek, konzollá lesznek

Mindegyik a játékot lehet érintőkijelzővel irányítani, de nem mindet érdemes, ezért jó húzás, hogy az iOS már az Xbox One és Playstation 4 DualShock kontrollereket is támogatja. Egy ugrándozós platformjátékban például sokkal könnyebb a kontroller gombjaival végigvinni egy összetett mozdulatsort, mint a kijelzőn suhintva az ujjainkkal.

Arra még később vetünk egy pillantást, hogy az Apple TV-n, valamint az októberben megjelenő MacOS Catalina rendszerű Mac gépeken miként muzsikálnak az Arcade játékai. De már most látszik, hogy az Arcade szempontjából kulcsfontosságú a több platform, mert néhány játék úgy eszi az energiát a telefonon, mintha nem lenne holnap. Az Overland egyetlen óra alatt elvitte a kapacitás körülbelül negyedét.

Hogy valóban jó ötlet volt az Apple Arcade, azt már a Google is alátámasztotta, hiszen az Egyesült Államokban már elindult a rivális Google Play Pass szolgáltatás, amelyben szintén havidíjért cserébe ígérnek reklámoktól és appon belüli vásárlásoktól mentes hozzáférést, az egész családnak. Persze ez csak válaszlépés volt, a Google-nél nincsenek különleges, kizárólag előfizetéssel elérhető tartalmak, csupán összeválogattak néhány régóta elérhető játékot és egyéb appokat.

Vannak a Google Play Passban is rendkívül népszerű játékok, például a Monument Valley 2, a Terraria, valamint a gyönyörűen megrajzolt Tiny Bang Story, de ezek külön is megvehetők. A Google játékai csak Androidon futnak, a Play Pass nem fed le minden hardvert, csak a mobilokat és tableteket. Ez még megváltozhat, főleg ha a gyártók is beszállnak a bizniszbe, és sokkal bátrabban nyúlnak az appokhoz, mint eddig.

Rovatok