Kína növekvő és gazdagodó népessége egyre több sertéshúst igényel, ezért az ország tenyésztői elkezdték növelni az állatok méretét, hogy növelni tudják a mennyiséget. Szélsőséges esetekben ez azt jelenti, hogy egyetlen koca 500-750 kilogrammot nyom. A déli Kuanghszi tartományban egyetlen ilyen óriás eladásával a helyi átlagkereset háromszorosát megszerezheti a gazdálkodó.
Ezt a trendet nemcsak a kisebb tenyésztők követik, hanem Kína legnagyobb sertésfarmjai is, náluk az átlagos vágósúly a normális 110 kilogrammról 140 kilóra nőtt, és az állatok közt akadnak 175-200 kilogrammos példányok.
Az afrikai eredetű sertéspestis Kínában is óriási problémákat okozott, egyes becslések szerint az egyedszám a korábbi felére zsugorodott, és ez idén 70 százalékkal megemelte a sertéshús nagykereskedelmi árát.
Kínának muszáj több húst előállítania, ha ki akarják szolgálni a lakosság igényeit, az országban ugyanis 10 millió tonna hiányra számítanak 2020 első felében, és ezt importból se tudnák pótolni.