Index Vakbarát Hírportál

Oxigénhiányos sejtek kutatói kapták az orvosi Nobel-díjat

2019. október 7., hétfő 12:15

Két amerikai és egy brit kutató, William Kaelin, Peter Ratcliffe és Gregg Semenza a sejtkutatás terén elért eredményeikért kapták meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be kétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A három tudós azt fedezte fel, hogy a sejtek miként érzékelik az elérhető oxigén mennyiségét, és hogyan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz.

Peter Ratcliffe a londoni Francis Crick Intézet munkatársa, William Kaelin a Harvard Egyetemen dolgozik, Gregg Semenza a Johns Hopkins Egyetemen kutat.

A Nobel-bizottság értékelésében az állt, hogy bár régóta köztudott az oxigén kulcsfontosságú szerepe az élet fenntartásában, ennek a három tudósnak köszönhető, hogy részletesen megismertük a mögötte álló mechanizmusokat, hogy az elérhető oxigénszint függvényében miként változik a gének aktivitása, és hiány esetén milyen hormonok lépnek működésbe.

Az általuk részletesen feltárt alkalmazkodási képességek állnak amögött is, hogy az állatok a Föld szinte minden régióját meg tudták hódítani, a tengerek mélyétől a legmagasabb hegycsúcsokig.

A három tudós felfedezéséhez kapcsolódik többek közt a hypoxia nevű kóros állapot megismerése, amikor a test vagy annak egy része nem kap megfelelő oxigénellátást. Egészséges emberekben ez általában nagy magasságokban, például hegymászás közben fordulhat elő, és ez akár halálos kimenetelű is lehet, ha tüdő- vagy agyödéma alakul ki. Oxigénhiányos állapotot okozhat még a vérszegénység és a szén-monoxid mérgezés is.

Rovatok