Index Vakbarát Hírportál

414 embert kaptak ittas elektromosroller-vezetésen az Oktoberfesten

2019. október 8., kedd 15:37

A német rendőrség bejelentette, hogy a szeptember végén-október elején lezajlott müncheni Oktoberfesten összesen 414 ittas rollerezőt kapcsoltak le. Az elektromos rollerek elharapózó tömege az egyik legsúlyosabb közlekedési problémává fajult a német sörfesztivál területén.

Vélhetően az alkoholos befolyásoltság alatt rollerező vendégek többsége nem volt tudatában annak, hogy a német jogszabályok értelmében az elektromos rollerek motorizált járműveknek minősülnek, így a törvény ugyanúgy tiltja az ittas állapotban történő vezetésüket, ahogyan az autókét. Ennek az is szükségszerű következménye, hogy azok, akiknek jogosítványuk van, és ittas rollerezésen kapják őket, elveszítik az autóvezetői engedélyüket is.

Ezzel 254 ember szembesült a helyszínen.

Rajtuk kívül 32 esetben a rendőrök közbeavatkoztak, mielőtt az illuminált fesztiválozó felpattant volna a járműre.

Az ittas vezetéstől függetlenül is nagy problémát okoznak az elektromos rollerek a fesztiválon - különösen a mobiltelefonos appal bérelhető darabok. Ezeket ugyanis az alkalmi használók úton-útfélen ott hagyják, ahol csak kedvük tartja. Ennek megakadályozása érdekében a rendszer üzemeltetői megakadályozták, hogy a sörfesztivál területén a felhasználók kicsekkoljanak az appból.

Vagyis nem tudták leállítani a bérlést, amely így tovább ketyegett, és vonta le a pénzt a számlájukról. E korlátozástól azt várták, hogy a felhasználók majd nem fogják sorsukra hagyni a járműveket. A lépés sikeressége legalábbis vegyesnek mondható, utalva megint csak a fesztivál alkoholcentrikus jellegére, és az átlagos vendégek megváltozott racionális döntéshozatali képességeire.

(Deutsche Welle)

Rovatok