Index Vakbarát Hírportál

Beperelték a Fortnite fejlesztőjét, mert túl addiktív játékot tervezett

2019. október 8., kedd 14:08

A Kanadában indított per felperesei azzal vádolják az Epic Gamest, hogy szándékosan úgy tervezte meg a Fortnite-ot, hogy az a játékosokban függőséget okozzon. A felperesek keresetükben a játékot a kokainozáshoz hasonlítják.

A pert montreali játékosok szülei indították, és céljuk, hogy a hozzájuk csatlakozó felhasználók ügyét egységesen képviseljék az amerikai játékgyártóval szemben. a keresetben leírják, hogy két, 10 és 15 éves fiuk rövid idő alatt a játék függőjévé vált. Utalnak arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly betegséggé nyilvánította a videojáték-függést.

A szülőket képviselő ügyvédek kifejtették, hogy a pert hasonló jelentőségűnek szánják, mint amikor, ugyancsak Quebecben, sikerült pert nyerni a dohányipari cégekkel szemben. Akkor arra hivatkoztak, hogy az alperesek szándékosan állítanak elő függőséget kiváltó terméket, és erről nem tájékoztatják megfelelően a fogyasztókat.

A fiúk a függőség minden tünetét mutatják, és ezzel nagyfokú stresszt okoznak az egész családnak - áll a keresetben. A függő játékosok bizonyos esetekben a táplálkozással, a tisztálkodással is felhagynak a játék kedvéért. Már több helyen is nyitottak szerte a világban olyan rehabilitációs központokat, ahol speciálisan a Fortnite-játékosokat kezelik.

A kisebbik fiú tavaly december óta több mint 1800 partit játszott le. Hónapokon keresztül mindennap játszott, és rendkívül frusztrálttá vált, amikor a szülei megpróbálták korlátozni a játékot. A bátyja hasonló tüneteket mutat, miután az elmúlt két évben 7700 meccset tolt végig, és naponta minimum három órán keresztül játszik.

(Global News)

Rovatok