Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges húst növesztettek az űrben

2019. október 8., kedd 11:42

Az Aleph Farms izraeli élelmiszertechnológiai startup cég inkubátorában sikeresen növesztettek húst a 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái.

A szarvasmarháktól származó sejteket a földön gyűjtötték, majd felszállították őket a Nemzetközi Űrállomásra. Ott kisméretű izomszövetet alakítottak ki belőlük egy szövetek nyomtatására alkalmas 3D-nyomtató segítségével. Ez a módszer az izom regenerálódásának természetes mechanizmusát utánozza.

A kísérletre még szeptember 26-án került sor az űrállomás orosz részében. A várakozások szerint a módszer a jövőben húst biztosíthat az űrben élő emberek számára. Az eljárás egyúttal annak lehetőségét is felveti, hogy anélkül állítsunk elő húst akár a földön is, hogy az állattartás negatív környezeti következményeivel számolnunk kellene.

Az Aleph Farms már tavaly decemberben bejelentette, hogy sejtekből steaket növesztett két hét alatt, bár azt elismerték, hogy az ízén még van mit csiszolni. “Bizonyítottuk, hogy a mesterségesen előállított hús létrehozható bármikor, bárhol, bármely körülmények között. Működőképes megoldást kínálhatunk arra, hogy ott állítsuk elő a húst, ahol az embereknek szükségük van rá, és pontosan akkor,amikor igénylik.” - nyilatkozta a cég társalapítója, Didier Toubia a Guardiannek.

Az űrben nincs lehetőség arra, hogy 10-15 köbméter vizet fogyasszunk egy kiló hús előállítására, folytatja a cégvezető, de szerinte az ő technológiájuk alkalmas lehet arra, hogy biztonságos és kis környezeti terheléssel járó húst biztosítsanak az elkövetkező generációk számára.

Rovatok