Index Vakbarát Hírportál

Találtak bizonyítékot a mamutokkal is végző meteoritra

2019. október 9., szerda 12:49

Körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt rövid időre lehűlt a földi klíma az északi féltekén, amelyre a grönlandi jégrétegek és az óceánok elegendő bizonyítékot szolgáltattak. Ez tulajdonképpen egy visszahűlés volt, hiszen a legutóbbi nagy jégkorszak végét jelző fokozatos felmelegedést akasztotta meg körülbelül 1300 évre.

Ebben az időszakban haltak ki a gyapjas mamutok, a kardfogú tigrisek, az óriáslajhár, hogy csak a legismeretteket említsük az akkor élt hatalmas élőlények színes választékából.

A kihalás pontos oka jó ideje vita tárgya, és az egyik leghíresebb elmélet szerint egy meteorit légköri felrobbanása és becsapódása indíthatta el a folyamatot, amivel rengeteg porszem került a légkörbe, és emiatt érte el kevesebb napsugár a felszínt.

Ennek a hipotézisnek a bizonyítását javarészt arra építették, hogy a meteoritokban igen nagy koncentrációban található platina, és ezt Grönland jégrétegeiben, Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt sikerült kimutatni a 12800 évvel ezelőtti talajrétegekben.

Afrikában viszont semmit sem találtak, egészen mostanáig.

A dél-afrikai Pretoriához közeli Wonderkrater  régészeti lelőhelyen kutatók mintát vettek a tőzeglápos üledékből, és találtak benne platinát, aminek köze lehet egy az adott időszakban becsapódott meteorithoz. Francis Thackeray és kollégái látványosan kiugró értéket mértek, miközben más talajrétegekben szinte alig találtak platinát.

A pollenszemcsék segítségével pedig azt tudták igazolni, hogy az adott időszakban lehűlés következett be.

Alig pár éve találták meg azt a krátert Grönlandon, amely a gyilkos becsapódás leglátványosabb nyoma lehet. 

A Hiawatha-gleccser alatt rejtőző 31 kilométer átmérőjű kráter körvonalait 2015-ben észlelték először, és az állapotából arra következtettek, hogy 12-13 ezer évvel ezelőtt keletkezhetett. A kráter ugyanis remek állapotban van, vagyis a becsapódás akkor történhetett, amikor már jégtakaró fedte Grönlandot, az utolsó jégkorszak vége felé, körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt.

Persze a kihalásoknak több oka is lehetett, és a meteoritbecsapódás mellett az emberiséggel is számolni kell, a leletek ugyanis egyre hatékonyabb vadászati technikákról és eszközökről árulkodnak.

(Phys.orgWikipedia)

Rovatok