Index Vakbarát Hírportál

Invazív kaktuszfaj terjed a Vértesben

2019. október 9., szerda 16:12

Veszélyes invazív fajt, jókora tövisekkel rendelkező fügekaktuszt kellett kiirtani a Vértes egyik fokozottan védett völgyében, erről adott ki hírt a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, Csecserits Anikó. Az Amerikában őshonos fügekaktusz bizonyos fajai a horvát tengerparton és Bulgáriában okoznak problémát azzal, hogy kiszorítják az őshonos növényeket és állatfajokat.

Hazánkban is kedvelt dísznövények, mert jól tűrik a hideget, akár mínusz 20 fokban is áttelelnek.

A Vértesben már több négyzetmétert beborított az Opuntia phaeacantha faj, amikor 2017-ben rátaláltak egy meleg sziklagyepes hegyoldalon, és azóta is folyamatosan irtják. Rendszeresen vissza kell nézni a helyszínre, mert a felfedezett kaktusztövek már terméseket hoztak, és ez a növényfaj nemcsak magról képes szaporodni, a leszakadó hajtásai is könnyen gyökeret eresztenek.

Valaki odaültethette, mert a lelőhely távol van a lakott területektől, kicsi ez esélye annak, hogy állatok vitték oda a magokat, vagy egy dísznövényt dobtak volna ki ott.

A nemzeti park munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy ne ültessenek ki megunt növényeket a szabadba, főleg ne védett területre, hogy megmaradjanak az őshonos növények.

(Duna-Ipoly Nemzeti Park)

Rovatok