Index Vakbarát Hírportál

Több száz hőmérsékleti rekord dőlt meg a nyáron

2019. október 9., szerda 11:07

Idén nyáron az északi féltekén 396 alkalommal mértek rekord hőmérsékletet az időjárás-megfigyelő állomásokon, és 29 országban mértek minden korábbinál magasabb hőmérsékletet a május 1-től augusztus 30-ig tartó időszakban. 

A kaliforniai Berkeley Egyetem elemzése szerint a nyár folyamán 1200 esetben mértek az adott hely legmagasabb havi hőmérsékletét. A kutatók által használt adatokat formálisan még nem nézték át az állami meteorológiai hivatalok szakértői, így előfordulhat néhány hibásan feljegyzett rekord.

A rekordok harmadát Németország jegyzi, és a negatív ranglistán Franciaország és Hollandia követi a sorban. Európában a rendkívüli hőhullámoknak több ezer áldozata volt.

Június végén az ország déli részén 46 fok volt, Párizsban 42,6 fokot mértek

Az Egyesült Államokban is tombolt a hőség, 30 melegrekord dőlt meg, míg Japánban 10 rekordot jegyeztek be, és a szigetországban 11 ember vesztette életét a hőség miatt.

Ahogy felmelegszik a Föld, az időjárás-megfigyelő állomások egyre gyakrabban mérnek rekord hőmérsékeletet - mondta Robert Rohde, a Berkely Earth klímakutató központ vezető kutatója a BBC-nek adott nyilatkozatában. Korábban általában az állomások 2 százaléka rögzített rekordot egy adott évben, mostanában viszont, mint 2019-ben is, az állomások 5 százaléka vagy több állít be új rekordokat.

Korábbi hírek alapján

(BBC)

Rovatok