Index Vakbarát Hírportál

Levette az Apple a kínálatából a hongkongi tüntetők által használt appot

2019. október 10., csütörtök 11:34

Csiki-csukit játszik az Apple a kínai vezetéssel és a hongkongi demokráciapárti tüntetőkkel. A kaliforniai cég először nem engedte be a HKMap.Live nevű appot az App Store-ba, azután mégis engedélyezte, most viszont úgy döntött, hogy mégis eltávolítja.

A fejlesztők eredeti célja az volt a HKMap.Live nevű alkalmazással, hogy a Hongkongban tartózkodók tudják, merrefelé számíthatnak tüntetőkre, a rendőrök jelenlétére és esetleg könnygáztámadásra. Ez viszont felbőszítette a kínai kommunista párt vezetését, akik azt kifogásolták, hogy az amerikai mobilgyártó az app engedélyezésével az ellenük tüntető tömeget támogatja.

Valóban sokféleképp használható egy ilyen app, hiszen aki nem akar tüntetésekbe bonyolódni, a segítségével elkerülheti a problémás területeket, ugyanakkor a tüntetők is a térkép segítségével tudnak olyan területre vonulni, ahol nincsenek rendőrök, illetve a bűnözők is kihasználhatják az információt, hogy hol nem kell hatósági ellenőrzésre számítani.

Az Apple végül is arra hivatkozva távolította el az appot, hogy az segített a demonstrálóknak a rendőrök megtámadásában, veszélyeztette a közbiztonságot, és szembement a helyi törvényekkel.

A fejlesztők tagadták, hogy a bűnözőknek segítettek volna, és jelezték, hogy a törvénysértéssel kapcsolatos bejegyzéseket eltávolították a felületeikről. Szerintük az Apple politikai döntést hozott, amivel sérti a hongkongiak emberi jogait. A tüntetőknek a HKMap.Live nélkül is avannak eszközeik a rendőrség nyomon követésére, titkosított csevegőappokon osztják meg egymással az információkat.

(NY Times)

Rovatok