Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően feljavították a rádióhullám-alapú látást

2019. október 10., csütörtök 10:10

Az emberek látása egyre jobban lemarad a gépekétől, a mesterséges intelligenciával felvértezett kamerák felismerik az arcokat, a tárgyakat, és most már sötétben és a falakon át is nagyon jól látnak. Ehhez azonban nem a látható fény spektrumát használják, hanem a rádióhullámokat, amelyek bizonyos anyagokon áthatolnak, másokról viszont – például az emberi testről – visszaverődnek.

Évekkel ezelőtt hallhattunk arról, hogy kutatók képesek voltak a falak mögé látni, ám ennek a módszernek volt egy igen nagy hátulütője: a zajos információ és a rendkívül alacsony felbontás miatt lehetetlen volt pontosan megállapítani, hogy mi történik odaát.

Ezt küszöbölték ki az MIT kutatói Tianhong Li vezetésével, amikor egyesítették a látható fényképek és a rádiójelek legjobb képességeit. Videokamerával felvették emberek mozgását, miközben a rádiós érzékelő is működött, és így tanították meg a rendszereiknek, hogy az érzékelt rádiójelek milyen testtartást vagy mozgást jelentenek.

Hogy a számítógépes algoritmusokat ne tévessze meg a videofelvételen megjelenő környezet, a bútorok és egyéb objektumok, közbeiktattak egy lépést, amelyben az észlelt személyek alapján pálcikaember modelleket generáltak, hogy csak ez a lecsupaszított információ kapcsolódjon össze a rádiójelekkel.

Az MIT által közzétett példákban látható, hogy a rendszer milyen sokféle mozdulatot felismer, például ha valaki kinyújtott kézzel egy másik ember felé mutat, ami fegyveres támadásra utalhat, a rúgás és más testi kontaktus is könnyen felismerhető, de az is, hogy valaki telefonál, vagy csak a mobilját nyomkodja.

Nagy előnye az új módszernek, hogy miközben követhetővé teszi a megfigyelt emberek mozgását, a magánszférájuk védve marad, hiszen nem ismerhető fel az arcuk. Ez hasznos lehet például az idősotthonokban, amikor időben fel kell ismerni, ha valaki összeesett, rosszul van, mozdulatlanul fekszik a földön. De az is nyilvánvaló, hogy a háborúba vagy más rizikós szituációba beküldött robotokat is ilyen látással érdemes felvértezni, hogy minden helyzetben pontosan ismerjék az ellenség helyzetét és szándékát.

(MIT)

Rovatok