Index Vakbarát Hírportál

Lenovo Thinkbook 13s, minek nevezzelek?

2019. október 15., kedd 05:13

Egyesült a Lenovo ThinkPad és Ideapad termékvonala, és az így létrejött ThinkBook azokat a fiatal vevőket veszi célba, akik egy könnyű és jól hordozható munkaeszközt keresnek, de olyan kinézettel, hogy egy Macbook mellett se kelljen szégyenkezni vele.

A ThinkBook 13s megfelel ennek, ráadásul nagyon jó áron, háromszázezer forint környékén, miközben egy hasonlóan vékony ThinkPad ennek legalább a kétszeresébe kerül.

Nagyjából annyit kérnek a ThinkBook 13s-ért, amennyibe a belépő szintű Macbook Air került pár évvel ezelőtt, még az Apple tavalyi brutális áremelése előtt. Talán az járt a Lenovo fejében, hogy betölti az így keletkezett űrt az üzleti gépek piacán.

Ha nem is világító logót, a Lenovo is egy határozott és szép márkajelzést tett a ThinkBook hátlapjára, jól mutat a gép fémburkolatán. Kinyitva sem kell csalódni, jó minőségű fém fedi a gép alsó felét,  a full HD kijelzőt pedig  két oldalt keskeny, alig fél centiméteres káva keretezi. Ennek köszönhetően fért el a 13,3 colos panel a kis méretű gépházban. A fekete keret a profibb ThinkPadeket idézte fel bennem, de a 16:9-es képarány nem mindenkinek jön be, sokan szeretik a hagyományosabb, 4:3-as elosztást. A Lenovo a fiatal célközönséget tarthatta szem előtt, akik alighanem teljes kijelzőn szeretnék élvezni az HBO Go és a Netflix 16:9-es mozifilmjeit és sorozatait.

mégiscsak ki kell használni azt a matt felületű, Dolby Vision HDR kijelzőt és a Harman által beállított remek hangrendszert.

A kijelző fényereje 300 nit, amivel a legtöbb esetben nem lesz gond, habár a legnagyobb nyári napsütésbe nem érdemes kivinni, ha látni is akarunk valamit rajta.

A ThinkBook billentyűzete inkább az otthoni felhasználóknak szánt Ideapad termékvonalat követi, nekem egy kissé puhák voltak a gombok, és hiányzott középről a ThinkPadek huszonöt éve ismert egérpótló piros kis pöcke. Így viszont letisztultabb a dizájn, és nem kellett mechanikus egérgombokat elhelyezni a méretes touchpad fölött, mint a ThinkPadeken. Azt talán mondani sem kell, hogy a touchpad kezeli a Windows 10 többujjas gesztusait, és elég nagy a felülete hozzá. 

A billentyűzeten kissé zavaró volt, hogy a kurzornyilakat kis helyre zsúfolták be, annak viszont nem láttam óriási előnyét, hogy két gombot dedikáltak a Skype-hívásoknak. Nem akkora ördöngösség fogadni egy bejövő hívást. A gép bekapcsoló gombjába beépített ujjlenyomat-olvasó a Windows Hello biometrikus bejelentkezéséhez viszont ügyes húzás, és az is, hogy a bal oldali Ctrl gombot kihelyezték a legszélső pozícióba, hogy az ujjaink kényelmesebben tudjanak másolni és beilleszteni.

Remek a ThinkBook 13s kialakítása, könnyű, hordozható, és használat közben nem észleltem különösebben zavaró melegedést. A portok száma és minősége jó, egyedül a töltőt kifogásolom, amely a Lenovo saját megoldása a szabványos és egyre inkább terjedő usb-c helyett. Van a gép oldalán két nagy sebességű usb, valamint egy usb-c kkizárólag a külső eszközöknek.

Az általunk kipróbált példány a belépő szint fölött van egy lépéssel, a már említett 300 ezres konfiguráció Intel Core i5 processzorral, 8 GB RAM-mal és 256 GB M.2-es PCIe NVME adattárolóval. Merész húzás volt 2019-ben olyan alapmodellt is bedobni, amelyben csak 4 GB RAM van, azt senkinek sem javasoljuk. Aki hosszabb távra tervez, annak érdemes a Core i7-es változatot választani, mert a többi főalkatrészt utólag is lehet bővíteni: az egyetlen bővítőhellyel a memóriát 16 GB-ra tudjuk feltornászni, és az M.2-es adattároló is nagyobbra cserélhető.

Arra viszont mérget vehetünk, hogy nem ez lesz a leendő felhasználó videojátékos gépe, erre az Intel UHD 620 grafikus csip teljesen alkalmatlan. Egy külső monitort azért meg lehet hajtani az alaplapi grafikus rendszerrel, és nem is kell adapterekkel vacakolni, teljes méretű HDMI portot találunk a gép oldalán. Emellett elég jó a gép üzemideje, 8 óra körüli munkaidőt ki lehet hozni belőle, ami nem jönne össze egy komolyabb dedikált grafikus gyorsítóval.

Elég egy órán át a konnektoron lógni, hogy 80 százalékra töltsük az aksit.

Mobilnetes verziója nincs a ThinkBooknak, vezetékes hálózati port (Ethernet) sincs rajta, így egyedül Wifi 5 csatlakozón (802.11ac) és 2x2 antennával kapcsolódhatunk a hotspotokra. 

Apró figyelmesség a Lenovótól, hogy átvette a ThinkPadek webkamerájából a magánszférát védő zárat, magyarán egy mozdulattal eltakarhatjuk a kamera szenzorát, nehogy bárki kémkedni tudjon utánunk. Más komolyabb üzleti funkciója nincs, bár ide tartozhat, hogy a tesztgépünk Windows 10 Pro verzióval érkezett, szóval simán beilleszthető azokba a vállalati flottákba, ahol a rendszergazdák központilag menedzselgetik a gépeket.

Viszonylag alacsony árával, jó kinézetével, a kielégítő alapfelszereltségével és a remek bővíthetőségével a ThinkBook 13s jól nyitja a Lenovo új termékkategóriáját, és sokak szemében vonzóbb lehet, mint a csupa fekete ThinkPadek a maguk praktikus, ám kissé konzervatív formájával.

Pár olyan megoldás hiányzik róla, mint a töltőként is használható usb-c, esetleg Thunderbolt kompatibilitással a gyors adatátvitelhez, és az Ethernet is hasznos lenne. A kijelző sem érintős, bár erre üzleti környezetben ritkán van szükség. Ugyanakkor az is igaz, hogy akik ilyen minőségben összerakott hardvert vennének, és a ThinkBookból kimaradt extrákra is szükségük van, azok jellemzően ki fizetik azokért a gyártók által kért felárat.

Rovatok