Index Vakbarát Hírportál

Pénteken tartják a világ első kizárólag női űrsétáját

2019. október 17., csütörtök 23:50

A NASA bejelentette, hogy pénteken első alkalommal hajt végre űrsétát kizárólag női űrhajósok közreműködésével, írja a Gizmodo.

Az első női űrsétát már elég régóta tervezik, idén márciusban azért kellett lefújni, mert nem volt hozzá megfelelő űrruha a Nemzetközi Űrállomáson. Christina Koch és Anne McCain új akkumulátorokat telepített volna az űrállomásra a közös űrsétán. McCain már a múlt héten kiment az űrbe, így ő volt a 13. nő, aki ezt megtette, és Koch lesz a következő a sorban. Ezt azzal érdemes összevetni, hogy már ötszáznál is többen jártak a világűrben.

Az akadály elhárult, pénteken megtartják a női űrsétát. Azóta annyi változás történt, hogy Anne McCain helyett Jessica Meir lesz Koch párja.

Egyébként a szovjet Szvetlana Szavickaja volt az első nő, aki tett egy kört az űrben, még 35 évvel ezelőtt. Ő a Szaljut-7 űrállomáson kívül végzett el feladatokat egy bő három és fél órás küldetésen. Az űrséta a tudományos pályára készülő lányok számára adhat lelkesítést a NASA szerint, ez adja a jelentőségét, még akkor is, ha maga a küldetés, amit végre kell hajtani, rutinműveletekből áll. A Gizmodo felidézi Sally Ride űrhajós nyilatkozatát is:

A fiatal lányoknak példakékep kellenek, hogy lássák, bármilyen pályát is választanak majd, ők is képesek minden feladat elvégzésére.

Rovatok