Index Vakbarát Hírportál

Irán mögé rejtőzve hajtottak végre kibertámadásokat az oroszok

2019. október 22., kedd 10:04

Orosz hekkerek állnak egy Iránból indult kiberkémkedési művelet mögött, amely több tucat ország kormánya és ipari szereplők ellen irányult, miközben a támadásokat úgy állították be, mintha azokat az Iszlám Állam követte volna el – írja a Reuters angol és amerikai forrásokra hivatkozva. 

A Turla nevű orosz csoport iráni infrastruktúrát és eszközöket használt arra, hogy az elmúlt 18 hónapban legalább 20 különböző ország kormányát megtámadja. Közép-keleti országok mellett több brit szervezetet is célzott támadások értek – állítják a hatóságok, amelyek szerint egyértelmű, hogy a folyamatosan újabb és újabb típusú támadások és maguk a hekkerek mögött az orosz állam állhat.

Több ország titkosszolgálata közös közleményben szeretné felhívni a figyelmet a támadásokra, illetve üzennek is a hekkereknek, miszerint hiába próbálják mások infrastruktúráját használni a támadásokhoz, a módszereik és képességeik alapján tudják, kik állnak valójában a háttérben. Az oroszok és az irániak nem válaszoltak a megkeresésükre, de korábban többször visszautasították már a "nyugati vádaskodást", és tagadták a kibertámadásos vádakat. 

A nyugati országok szerint Oroszország és Irán mellett Kína és Észak-Korea jelenti a legnagyobb kiberbiztonsági veszélyt. Azt még vizsgálják, hogy az irániak tudtak-e arról, hogy az infrastruktúrájukat az oroszok kibertámadásokra használják, vagy szimplán őket is meghekkelték, és észrevétlenül használták a rendszert arra, hogy az igazi támadók helyett az iráni kormányhoz köthető infrastruktúrát állítsák be bűnösnek. 

Rovatok