Index Vakbarát Hírportál

A világ leghangosabb madara úgy rikácsol, mint egy cölöpverő

2019. október 22., kedd 13:10

A csombókos harangozómadár lett hivatalosan is a világ leghangosabb madara. A kiáltásai elérhetik a 113 decibelt. 

Olyan hangos, mint egy cölöpverőgép. 

Addig örüljön, amíg a szomszéd csak flexel hétvégente, ugyanis az Amazonas mélyén élő, galambméretű és mindössze 250 grammos madár fehér hímjének nászéneke olyan hangos is lehet, mint egy teljes erőből dübörgő rockkoncert – állapította meg Jeff Podos, az Amhersti Massachusettsi Egyetem biológusa. 

 Jeff Podos és kutatótársai nagy felbontású hangrögzítővel és kamerával örökítették meg a madár énekét és viselkedését. Mint a tanulmányban írják, a vadonban azon tűnődtek, hogy a szerelmi dal címzettjei hogyan bírják végighallgatni halláskárosodás nélkül a fülsiketítő nászdalt, ami nemcsak hangos, de meglehetősen kellemetlen is. 

Fogalmunk sincs, ilyen apró állatok hogyan tudnak kibocsátani magukból ilyen erős hangokat

– írta a biológus a tanulmányában. 

Megfigyelték, hogy a párt kereső hím az első dallamot a széles nyilvánosság előtt adja elő, "majd drámai, majdnem teátrális fordulatot tesz", és a második dallamot már a kiszemelt nőstényhez címezve bocsátja ki magából.

 A zöld tollazatú nőstényeket egyáltalán nem zavarja a dobhártyaszaggató rikácsolás, sőt boldogan bújnak oda a lármázó hímhez. 

A massachusettsi kutatók felfigyeltek arra is, hogy minél hangosabb volt egy csombókos harangozómadár kiáltása, annál rövidebb ideig tartott, nyilván a levegővételi kapacitás anatómiai korlátai miatt.

(MTI)

Rovatok