Index Vakbarát Hírportál

Letiltja az Instagram a plasztikai műtétes filtereket

2019. október 24., csütörtök 08:39

Minden olyan kiterjesztett valósággal működő filtert letilt az Instagram, amellyel a felhasználók úgy néznek ki, mintha szépészeti beavatkozáson estek volna át. A plasztikai műtéteket promótáló filterek a közösségi oldal szerint veszélyesek lehetnek a felhasználók mentális egészségére. 

Egy kutatás szerint súlyosan rombolhatják az emberek önértékelését az olyan effektek, amik úgy változtatják át az arcot, mintha ajakfeltöltésen vagy arcfeltöltésen esett volna át a felhasználó. A Facebook tulajdonában álló Instagram közleménye szerint a tiltással azt szeretnék segíteni, hogy a felhasználók elfogadják magukat. 

Újraértékeljük a szabályzatainkat. Azt szeretnénk elérni, hogy a filterek használata pozitív élményt nyújtson a felhasználóinknak

-a cég sajtósa hozzátette azt is, hogy azon dolgoznak, hogy az összes ilyen effektet a lehető leghamarabb eltávolítsák az oldalról, és a jövőben nem fogják engedélyezni, hogy hasonlóak kerüljenek fel az oldalukra.

Augusztus óta engedélyezi az Instagram, hogy a felhasználók akár saját maguk készítsenek effekteket, animációkat és saját filtereket. Több olyan filter is felkerült azóta, ami vagy a plasztikai bevatkozások eredményeit próbálja megmutatni, vagy azt ábrázolja, hogyan jelezné egy sebész az arcon elvégezendő beavatkozásokat. Utóbbinak készítője például pont azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ő az Instagram oldalán áll, a filterrel éppen azt akarta bemutatni, hogy a plasztikai műtétek nem a csillogásról szólnak, hanem a sebhelyekről és a lila foltokról.

Ugyanakkor a kritikusok felhívják arra is a figyelmet, hogy amíg az oldal legnépszerűbb felhasználói nyugodtan promotálhatják a saját plasztikai beavatkozásikat, addig elég álszent kitiltani a kérdéses filtereket. 

Rovatok