Index Vakbarát Hírportál

A selyemmajmok képesek alkalmazkodni a különböző kolóniák dialektusához

2019. október 24., csütörtök 14:30

Nemcsak az embereknél, de például a közönséges selyemmajmoknál is léteznek különböző dialektusok, és régiónként kissé eltérő módon kommunikálnak egymással - írja a Science Daily.

Új élet, új tájszólás

Ha új területre költöznek, képesek megváltoztatni a dialektusokat, hogy jobban menjen a beilleszkedés. Azt már eddig is tudták, hogy a selyemmajmok különböző dialektusokat használnak, de a Zürichi Egyetem munkatársai most arra voltak kíváncsiak, hogy a majmoknál a tájszólás örökletes, tanult vagy környezeti tényezőkre vezethető vissza. 

Hogy ez kiderüljön, megvizsgálták a majmok dialektusát, majd új kolóniába költöztették őket, és később újra megvizsgálták, van-e akcentusuk. 

A selyemmajmok nem buknak az akcentusra

A kutatásból kiderült, hogy rövid idő után már az új dialektust használták az újonnan érkezett majmok.

Tisztán kimutatható, hogy a selyemmajmok a dialektusokat szociális tanulás útján sajátítják el. Ha genetikailag meghatározott lenne, akkor a helyváltoztatással nem változnának meg a hangjaik. A környezetváltozás sem jelent magyarázatot a nyelvi alkalmazkodásra

- fejtette ki Yvonne Zürcher, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint az új dialektushoz való alkalmazkodás valószínűleg segíti az állatokat abban, hogy kinyilvánítsák az új csoport iránti érdeklődésüket és érdekessé tegyék magukat potenciális partnerként. 

Bár a selyemmajmok nem állnak olyan közeli rokonságban az emberrel, mint az emberszabású majmok, bizonyos szempontból mégis hasonlóbbak az emberhez. Utódaikat például az egész csoport segítségével nevelik, ami összefüggésben lehet nyelvi készségeikkel - írják a Zürichi Egyetem munkatársai.

(Borítókép:  Leonardo Mercon / VW Pics / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok