Index Vakbarát Hírportál

Arc nélkül született egy csecsemő Portugáliában

2019. október 25., péntek 12:32

Felfüggesztették egy portugál szülész szakorvos praxisát, miután egy csecsemő szemek, orr és a koponyája egy része nélkül született meg -írja a BBC.

A néhány hetes Rodrigo szüleit előzetesen nem tájékoztatták, hogy fizikai rendellenessége lenne a magzatnak, csak a szülés után szembesültek a tényekkel. Miután a portugál médiában is elkezdett terjedni dr Artur Carvalho felfüggesztett praxisának híre, kiderült, hogy évtizedekre visszamenőleg érkeztek már rá panaszok hanyagság miatt. A vádakra az orvos egyelőre nem válaszolt. 

Rodrigo október 7-én született a Lisszabontól 40 km-re található Setúbal São Bernardo nevű kórházában. Az édesanya magánrendelésre járt az orvoshoz, aki három ultrahangos vizsgálat során egyszer sem jelezte, hogy bármilyen rendellenesség lenne a terhességgel. Aztán a hatodik hónapban a szülők elmentek egy 5D ultrahangra is egy másik magánklinikára, az ott dolgozók  jelezték, hogy gond van a felvételekkel. Mikor visszamentek Carvalho rendelésére, hogy megbeszéljék az aggodalmakat, az orvos megnyugtatta őket, hogy nem kell izgulni, előfordul olyan, hogy nem látszik jól az arc vagy a koponya egy része. Azt mondta, biztosan az anyuka hasához nyomta a fejét a magzat, emiatt nem látni a szemeit és az orrát. Miután Rodrigo megszületett és fény derült az állapotára, a szülőknek azt mondták, hogy csak néhány óráig fog élni. Most már két hetes, és állandó kórházi ellátásra szorul.

Az egészségügyi hatóságok feljegyzései szerint 2013 óta legalább hat hivatalos panasz érkezett az orvos ellen. Mind hanyagságról szól, és arról, hogy nem vett észre súlyos rendellenességeket. Az egyik édesanya például arról ír, hogy gyereke 8 éves, számtalan műtéten esett már át, de még mindig nem tud járni és beszélni, olyan súlyos deformitásokkal született.

Az orvos ellen sosem indítottak vizsgálatot. 

A közvélemény szerint nem működik jól az ország egészségügye, különös tekintettel arra, hogy nem lehet érdemben panaszt tenni az orvosok ellen, mert nincsenek következmények. Miguel Guimarães, az orvosokat felügyelő hivatal elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy személyesen figyelmeztette dr Artur Carvalhót, aki "beleegyezett" abba, hogy a vizsgálatok ideje alatt nem praktizál.  A testület fegyelmi tanácsa ezután a hét elején ülésezett, és egyhangúlag egyetértett azzal, hogy Dr. Carvalhót hat hónapra fel kell függeszteni, amíg a vizsgálatok folytatódnak. 

Erős bizonyíték van az orvos gondatlanságára, amely fegyelmi szankcióhoz vezethet

- mondta Alexandre Valentim Lourenco, a déli régió orvosi tanácsának vezetője a helyi újságnak a döntés bejelentését követően, majd hozzátette, hogy reméli sikerül lenyugtatni a kedélyeket az országban ezzel a döntéssel. 

Rovatok