Index Vakbarát Hírportál

Atmoszférikus gravitációs hullámokat fedeztek fel az Indiai-óceán felett

2019. október 25., péntek 12:52 | aznap frissítve

Ausztrália nyugati partjainál rendkívül ritka természeti jelenséget, atmoszférikus gravitációs hullámokat észlelt egy meteorológiai műhold. A hullámok a kontinens északnyugati partjai mentén keletkeztek, majd gyorsan átterjedtek az Indiai-óceán fölé. Hatásukra hullámszerűen rendeződtek a felhők.

Az atmoszférikus gravitációs hullámok nem egyenlők a nemrégiben bizonyított létezésű, és Einstein relativitáselméletének újabb bizonyítékául szolgáló gravitációs hullámokkal. Ehelyett a légkör felhajtóerejének hullámszerű ingadozásai. Általában nagy viharok hozzák létre őket, amelyek zavart okoznak a stabil atmoszférikus légáramlási rendszerekben.

Bár gyakoriak a földön, csak nagy ritkán sikerül őket műholdakkal nyomon követni (hiszen ehhez az útjukba kerülő felhők átrendeződése szükséges). Ben Domensio, az ausztrál Weatherzone időjárás-előrejelző szolgálat meteorológusa a CNN-nek elmondta, hogy a légkör ugyan gázokból áll, mégis úgy működik, mintha hatalmas folyadéktömeg lenne.

Így az atmoszférikus gravitációs hullámok hasonlóképpen keletkeznek és viselkednek, mint azok a hullámok, amelyek a víz felszínén keletkeznek, ha követ dobunk a pocsolyába.

Rovatok