Index Vakbarát Hírportál

142 magyar település telepíthet ingyen wifit uniós pénzből

2019. október 26., szombat 20:30

Újabb 1780 európai, és köztük 142 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU elnevezésű, európai uniós finanszírozási program keretében - vette észre a HVG

A WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy szerte Európában ingyenes wifi-hozzáférést biztosítson a polgárok számára nyilvános helyeken, többek között parkokban, tereken, középületekben, könyvtárakban, egészségügyi központokban és múzeumokban - olvasható a kezdeményezés oldalán. Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen. 

A szeptemberi felhívásra 11 ezer pályázat érkezett, ezek közül választották ki a győzteseket, akik között 26,7 millió eurót osztanak szét, vagyis egy településre 1500 euró jut.  A magyarországi települések közül már korábban voltak sikeres pályázók, legutóbb 63 hazai önkormányzatot választottak ki. A mostani körben olyan települések nyertek mint például Cegléd, Hajdúszoboszló, Esztergom, de a listán szerepel Budapest 2. kerülete is. 

Az Európai Bizottság 2020 végéig további felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek még nem nyertek.

Rovatok