Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Földre az Egyesült Államok titkos, pilóta nélküli űrrepülője

2019. október 27., vasárnap 22:33 | négy éve frissítve

A Pentagon vasárnap bejelentette, hogy egy két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – írja az MTI. Az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet.

A rekord hosszúságú, 780 napig tartó utazás céljáról a Pentagon nem közölt konkrét információt. Mindössze annyit mondtak el, hogy a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet, többek között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Az X-37B alig nagyobb egy kisbusznál, a szakértők az űrhajó és rakéta keverékeként írják le. Sok szempontból hasonlít egyébként a 2017-ben NASA segítségével felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklóhoz.

Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem

– jelentette ki David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős államtitkára arról beszélt, hogy ez az utazás az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja, és minden ilyen küldetés növeli az Egyesült Államok képességeit a világűrben.

Az X-37B típusú űrrepülőgép az ezt megelőző küldetése során 718 napig tartózkodott a világűrben. Akkor 2017-ben tért vissza a Földre.

Rovatok