Index Vakbarát Hírportál

A cetcápák szájában élő rákfajt fedeztek fel

2019. október 28., hétfő 15:58

A cetcápák szájában élő, eddig ismeretlen rákfajt fedeztek fel japán kutatók – írja az MTI.

A szakemberek által Podocerus jinbe névre keresztelt apró teremtmények a felemáslábú rákok rendjébe tartozó Gammaridea alrend képviselői. Ezek a 3-5 centiméteresre megnövő rákfélék arról ismertek, hogy a legkülönfélébb környezetekben képesek élni, a magashegységektől kezdve egészen a tengerek mélyéig. A Hirosimai Egyetemen dolgozó Tomikava Kót ettől függetlenül igencsak meglepte, hogy

egy cetcápa szájában bukkant rá egy eddig ismeretlen fajukra.

Tomikava akkor fedezte fel az eddig ismeretlen rákfajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségét kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmény élhet a cetcápájukban. A kutató szerint nagyjából ezer apró rákocskát találtak az állat szájában.

A kutatók szerint a Podocerus jinbe teste barna színű és nagyjából 5 milliméter hosszú. Lábai szőrösek, ami segítségére van a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtésében. Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a faj – amely nevét a cetcápa japán neve, a jinbe zame után kapta –, ilyen szokatlan élőhelyet választott magának.

Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely nekik a légzésükhöz szükséges friss tengervíz, valamint a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsó sorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben

– mondta.

(Borítókép: Mikroszkóp segítségével készített fotó a Podocerus jinbe névre keresztelt rákról. Fotó: KO Tomikawa / Hiroshima University / AFP)

Rovatok