Index Vakbarát Hírportál

Magyarország űrkutatási együttműködést köt Oroszországgal

2019. október 29., kedd 16:07

Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal – jelentette be az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Sajtótájékoztatóján Szijjártó közölte, hogy a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja – tette hozzá.

Magyarország és az űrkutatás

A kormány űrkutatás iránti elkötelezettségét jelzi, hogy tavaly ősszel egy űrkutatásért felelős miniszteri biztost is kineveztek Ferencz Orsolya személyében, majd idén tavasszal előbb bejelentették, hogy az ország versenybe szállna a Nemzetközi Űrhajós Szövetség jövő évi kongresszusának rendezési jogáért, aztán megduplázták az űrkutatásra szánt költségvetési forrásokat, amivel már évi 4,6 milliárd forintot szánnak erre a területre.

Az akkori döntést a kormány azzal indokolta, hogy

az űrkutatás a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat és ezen terület folyamatos fejlődése a  nemzetközi szervezetek – különösen az  Európai Űrügynökség – munkájában történő részvétellel, valamint a nemzetközi – különösen a V4 országokkal közös – együttműködések, programok költségvetéséhez történő hozzájárulással biztosítható.

Magyarország 2015-ben lett az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja.

Rovatok