Index Vakbarát Hírportál

Már 45 ezer androidos eszközt fertőzött meg egy eltávolíthatatlan trójai vírus

2019. október 30., szerda 13:10

Az elmúlt hat hónapban már 45 ezer androidos eszközt fertőzött meg egy új kártevő program, amelyet az tesz különösen kellemetlenné, hogy hiába törlik manuálisan, képes rendre újratelepíteni magát – írja a Next Web.

Az xHelper nevű trójai programot először a MalwareBytes, majd a Symantec biztonsági cég vizsgálta. Először idén májusban tűnt fel, azóta már a top 10 leggyakrabban észlelt androidos kártevő közé tornászta fel magát. A Symantec szerint az elmúlt hónapban napi 131 új eszközt fertőzött meg, és átlagosan havi 2400 eszköz volt folyamatosan fertőzött.

Az xHelper eredete egyelőre nem világos. A MalwareBytes szerint obskúrús játékoldalak bírják rá a gyanútlan felhasználókat, hogy ismeretlen forrásból telepítsenek fertőzött appokat. A Symantec szerint egy kártékony rendszerapp kerülhetett az érintett eszközökre, amely a gyári visszaállítások ellenére is újra és újra letölti magát a kártevőt.

Az xHelper képes elrejtőzni a megfertőzött eszközön, saját magát futtatni, további kártékony programokat letölteni, illetve hirdetéseket megjeleníteni rajta. Jelen állapotában igazán nagy bajt nem okoz, csak idegesítő reklámokkal traktál, de a kutatók szerint folyamatosan fejlődik, és mivel más kártevők telepítésére is alkalmas, komoly veszélyforrást jelent. Elsősorban indiai, amerikai és orosz felhasználókra utazik. A kódjában találtak is egy részt, amely arra utal, hogy a jövőben az India második legnagyobb mobilhálózatának számító Jio 300 milló előfizetőjét veheti célba.

Az ilyen fertőzések elkerülése érdekében tanácsos csak a hivatalos Google Play Alkalmazásboltból származó appokat telepíteni, odafigyelni, milyen weboldalakat látogatunk meg, és rendszeresen frissíteni az Androidot, illetve a rajta futó appokat is.

Rovatok