Index Vakbarát Hírportál

A ló néz, a csikó lát, az USA elindítja a TikTok ellen nemzetbiztonsági vizsgálatát

2019. november 2., szombat 14:29 | négy éve frissítve

A Reuters az ügyre rálátó forrásoktól úgy értesült: az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági vizsgálatot rendelt el a kínai Beijing ByteDance Technology tulajdonszerzésével kapcsolatban az Musical.ly nevű amerikai applikációban. Az 1 milliárd dolláros akvizíció ugyan már két éve történt, de most lett gyanús, hogy a kínai cég esetleg cenzúrázhatja a politikailag érzékeny tartalmakat a felületen, illetve problémák lehetnek a személyes adatok tárolásával is.

A TikTok (ez lett a Musical.ly új neve) kiugróan népszerű a tinédzserek körében világszerte (a magyar felhasználók találkozóján az Index is járt néhány hete), ez alól nem kivétel az USA sem, a havi 26,5 millió aktív felhasználó 60 százaléka amerikai, 16-24 éves fiatal. Miközben a TikTok egyre népszerűbb lett az országban, a politikai feszültség is eszkalálódott Washington és Peking között. 

A Reuters információi szerint a külföldi befektetéseket vizsgáló amerikai kormányzati bizottság már megkezdte a nemzetbiztonsági vizsgálatot, amire azért van lehetősége, mert a vásárlás idején ez nem történt meg. A vizsgálat részleteiről egyelőre csak annyit lehet tudni, zajlik az egyezkedés arról, milyen intézkedések segítségével kerülheti el a kínai cég, hogy meg kelljen válnia a részesedésétől a TikTokban.

A cég egyébként azt állítja, a kínai államnak semmifél ráhatása nincs arra, milyen tartalom jelenhet meg az applikációban, de Mark Rubio amerikai szenátor gyanúsnak találja, hogy például a hongkongi tüntetések - amelyek heteken keresztül vezető hírként jelentek meg a világsajtóban - alig bukkantak fel a TikTok felületén. Mark Zuckerberg Facebook-vezér is kritizálta az appot, szerinte felmerül annak lehetősége, hogy cenzúrázzák a tartalmakat. 

A TikTok nemrég azzal került be a hírekbe, hogy terrorista propaganda terjedt a felületén. A Quartz pedig azt feszegette pénteken megjelent elemzésében, hogy a TikTok lehet a következő olyan platform, amelyen nagy sebességgel terjedhetnek különféle álhírek. 

Rovatok