Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett az orosz internet totális állami ellenőrzését lehetővé tévő törvény

2019. november 2., szombat 16:12

A kormányzati kommunikáció szerint a szuverén orosz internetet megteremtő törvény jelentős hatalommal ruházza fel a Kremlt, amelyet akár a vele szemben kritikus hangot megütő, és az interneten keresztül kommunikáló személyek elhallgattatására is használhat.

Sőt, bizonyos esetekben a kormányzatnak lehetősége nyílik a nemzetközi netes forgalom egyes részeinek vagy egészének blokkolására. Vagyis le tudják választani az oroszországi hálózatot a világhálóról, illetve totálisan szűrni tudják a határokon átívelő kommunikációt - hasonlóan a kínai nagy tűzfal néven elhíresült kínai netcenzúrához.

A Kreml szóvivője szerint az egész törvény a kiberbiztonságról szól, és a felhasználók ebből semmit sem fognak észrevenni. Független szakértők nemcsak azt vonják kétségbe, hogy pusztán biztonsági megfontolások mozgatnák a kormányzati lépéseket, de azt is, hogy a nagyívű tervekből mennyi valósítható meg a gyakorlatban. A tervek ugyanis számos technikai nehézséget vetnek fel, és hatalmas költségeket feltételeznek.

A törvény szerint csak vészhelyzetben lehet leválasztani az orosz internetet a világ többi részéről, de hogy mi számít vészhelyzetnek, azt a Kreml saját belátása szerint döntheti el. Ezentúl az internetszolgáltatóknak kötelező lesz olyan hálózati berendezéseket telepíteniük, amely lehetőséget biztosít az állami netet felügyelő hivatalnak, hogy figyelje és ha szeretné, blokkolja a forgalmat.

Az orosz kormányzat már jó ideje igyekszik az orosz netes forgalmat az állam által ellenőrzött pontokon átvezetni, hiszen így képes olyan mértékű ellenőrzést gyakorolni felette, amelyet a régi iskolát követő aparatcsikok kívánatosnak tartanak. A terv támogatói szerint ez is csak az ország kibertámadásokkal szembeni kitettségét hivatott csökkenteni.

(BBC)

Rovatok