Index Vakbarát Hírportál

Túlbecsültük az erdőirtás hatását a klímaváltozásra

2019. november 5., kedd 16:38

Egy új tanulmány szerint 1900 óta nagyjából 92 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az erdőirtás – írja a ScienceDaily. Az Ohiói Állami Egyetem és a Yale Egyetem kutatói szerint eddig a tanulmányok ennek az értéknek több mint ötszörösével, 484 milliárd tonnával számoltak, ami a fák kivágása az emberi károsanyag-kibocsátás harmadát jelentette.

Brent Sohngen, az Ohiói Állami Egyetem professzora szerint ez a korábban használt érték nem vette figyelembe az erdőgazdálkodás újabb formáit és az új fák ültetését. Az új tanulmány már ezt is számításba veszi, és jelentős a különbség az új és a régi eredmény között.

Az elmúlt száz évben az emberiség mentalitást váltott, és nem megújuló természeti forrás helyett elkezdett megújulóként gondolni az erdőkre, ez hozhatta a pozitív változást. A korábbi kutatások nem vették figyelembe, hogy az ember is új fákat ültet, csak az erdők természetes gyógyulásával számoltak.

Mind a régi, mind az új érték jelentősen kevesebb, mint az 1300 milliárd tonnásra becsült ipari kibocsátás, és az új értékkel már

csak az emberi összkibocsátás 7 százalékát jelenti az erdőirtás.

Sohngenék arra jutottak, hogy a szabályozásoknak inkább az ipari termelést kéne érintenie, ha vissza akarunk vágni a károsanyag-kibocsátásból. Mindezek ellenére fontosnak tartják, hogy a környezetvédelem továbbra is magába foglalja az erdők védelmét.

Rovatok