Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobbjai közé került az ELTE kutatója

2019. november 8., péntek 10:19

A legrangosabb európai kutatási alap, az ERC támogatását nyerte el témájával Mátyus Edit, az ELTE Természettudományi Karának kémikusa, aki az így megvalósuló kutatási programjában a kémia ismeretlen területeire, a jelenlegi elméleti alapokon túlra merészkedik majd – derült ki az egyetem közleményéből.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) alapkutatási pályázata, az ERC Starting Grant minden évben olyan kiváló európai kutatóknak nyújt öt évre szóló, másfél millió eurós támogatást, akik már jelentős eredményeket értek el szakterületükön. Mátyus Edit és kutatócsoportja a kémia és a fizika határterületén végez úttörő, egyelőre a világon is ritkának számító kutatásokat.

A molekulák elméleti leírása érdekel bennünket, ebben szeretnénk minél pontosabb eredményeket elérni. A kísérleti eszközök rohamosan fejlődnek, ezért egyre részletesebb mérési adathalmazok állnak rendelkezésre. A probléma az, hogy jelenleg egy pont után nem értjük, hogy mit látunk. Mi ezen szeretnénk változtatni: elméleti kereteket kell kidolgozni ahhoz, hogy értelmezni tudjuk az adatokat, és így az eddigieknél is részletesebb képet kaphassunk az anyag legmélyebb szerkezetéről.

– mondta Mátyus.

Az ERC által támogatott projekt célja egy olyan elmélet- és módszerfejlesztés, amellyel jobban érthetővé válnak a kísérleti eredmények a molekulafizika területén, az elnyert támogatás egy részéből pedig olyan szuperszámítógépeket vásárolnak, amelyek felgyorsítják majd az új módszerek kipróbálását.

Az ELTE fiatal kutatója azt tervezi, hogy itthon valósítja meg ERC-projektjét, álláspontja szerint ugyanis az elméleti kémia területén versenyképes lehet egy itthoni kutatócsoport is. Mint mondta, az ELTE hagyományosan erős ezen a területen, illetve általában az elméleti-számításos kutatásokban és a matematikában, itt ugyanis az eredmények nagyobb mértékben függnek a szellemi tőkétől. Az ilyen jellegű munkához van egy jó közeg az ELTE-n, és ezt az intellektuális potenciált érdemes lenne tovább erősíteni a jövőben – tette hozzá a kutató, aki az ELTE hallgatóit is várja a csoportjába.

Rovatok