Index Vakbarát Hírportál

Sörényből készített műszarvakkal mentenék meg tudósok az orrszarvúk szarvait

2019. november 10., vasárnap 11:35 | aznap frissítve

Az Oxfordi Egyetem kutatói sikeresen állítottak elő olyan természetes alapanyagű műszarvakat, amelyek megszólalásig hasonlítanak az orrszarvúk valódi szarvaira - írja a CNN.

A szarvak alapját mezei lósörény adja, amit aztán különleges mesterséges selyemmel ragasztanak össze, hogy olyan legyen, mint egy eredeti orrszarvú szarv. A világon összesen mintegy 25 ezer különféle fajtájú orrszarvú él, amelyeket a mai napig előszeretettel vadásznak orvvadászok, mert az állatok szarvainak nagy a feketepiaci értéke, sokan ugyanis úgy vélik, hogy az orrszarvú szarva porítva vagy egyéb formában fogyasztva remek gyógyír változatos egészségügyi problémákra a kígyómarástól kezdve a fejfájáson át a lázig. Emiatt a tudományosan egyébként egyáltalán nem megalapozott népszerűség miatt csak tavaly közel 900 állatot öltek le szerte a világban.

A műszarvakkal azt akarják elérni a kutatók, hogy elértékelenítsék a valódi szarvakat. Az a céljuk, hogy elárasztják a fekete piacot a valódiakra megszólalásig hasonlító műszarvakkal, ami miatt talán kevesebb állatot ölnének le a jövőben.

Az orrszarvúk szarva azért különleges, mert a nagyon sűrű szőrből kinövő szarus szarv szinte teljes egészében szaruból (keratin) van. A legtöbb szaruképződmény a lovak patájától kezdve az emberi hajig általában csak egy vékonyka réteg szarut tartalmaz, míg az orrszarvúk szarva teljesen tömör szaru.

„A kutatásunkból úgy tűnik, hogy elég egyszerű és olcsó is olyan természetes alapú szarvszerű anyagot létrehozni, ami hatékonyan utanozza az orrszarvú extravagáns és drága szarvának tulajdonságait" - mondta a kutatás társszerzője, Fritz Vollrath professzor.

A kutatók viszont nem szeretnének gyártással is foglalkozni. „Ráhagyjuk másokra, hogy kidolgozzák a technológiát azért, hogy összezavarják a kereskedelmet, lenyomják az árakat, és így segítsék az orrszarvúk megőrzését. Én abban bízom, hogy elterjed az a hír, hogy az orrszarvú szarva nem valami mágikus anyag, hanem csupán haj összeragasztva olyan anyagokkal, amik az orrból jönnek ki. Semmi különleges, semmi varázslatos nincs benne" - mondta Vollrath.

Már most is probléma a hamisítvány

Nem is feltétlenül tenne jót az orrszarvúk ügyének, ha elárasztanák a piacot a teljesen élethű hamisítványok. Erre a megállapításra már a WWF szakértői jutottak.

„Az ázsiai piacok egyik jellemzője a 2007-es orvvadászkrízis kitörése óta, hogy rengeteg a hamis termék van forgalomban. Ennek ellenére nőtt az orvvadászati tevékenység, mert sok vásárló továbbra is a valódi termékeket keresi, és hajlandó némi kockázatvállalásra azért, hogy olyan forrásból szerezze be a szarvakat, ami szerinte megbízható. Sokan próbálnak olyan szintetikus terméket előállítani, ami biológiailag megegyezik a valódi szarvval. Ez viszont magával hozza azt a kérdést, hogy a hatóságok hogyan tudják majd megkülönböztetni a valódi és a szintetikus termékeket egymástól, különösen, ha azok porítva, vagy más gyógyászati termékekbe keverve jelennek meg a piacon" - nyilatkozta a CNN-nek a WWF egyik szóvivője.

Hasonló állásponton van Cathy Dean, a Save the Rhino szervezet elnöke is, aki kiemelte, hogy sokszor az orrszarvú szarv birtoklásának semmi köze sincs a szarvnak tulajdonított gyógyászati tulajdonságokhoz, teljesen másról szól a dolog.

„Ha elkapsz valakit, aki valódi szarvval kereskedik, akkor elkezdhetnek azzal védekezni, hogy azt hitték, hogy csak sörényből készült szarv van náluk, nagyon, nagyon bonyolulttá tenné az egész bírósági eljárást. Az orvvadászatot leginkább az hajtja, hogy gazdag üzletemberek nagy pénzösszegeket hajlandóak kifizetni azért, hogy megvegyenek egy egész szarvat, amit utána kiállítanak valahol. A valódi dolgot akarják, azt akarják ezzel bemutatni, hogy hatalmuk van, gazdagok, és meg vannak a kapcsolataik is ahhoz, hogy megvegyék ezeket a tiltott termékeket." - mondta Dean.

Rovatok